Mainos

Onko sinullakin lentäessäsi hieman outo olo? Näiden vinkkien avulla voit paremmin

Moni lentomatkustaja kärsii väsymyksestä, turvotuksesta ja päänsärystä. Vaivoja voi helpottaa muistamalla muutaman tärkeän seikan. 

Varsinkin pitkän matkan lennot aiheuttavat fyysisiä haasteita niin unen, ruokavalion kuin stressinkin suhteen. Unenpuute ja poikkeavat ruoka-ajat voivat saada olosi tuntumaan epämiellyttävältä. Huonosta olosta ei tarvitse kärsiä, sillä seuraavilla konsteilla helpotat oloasi hetkessä ja teet lentomatkustamisesta hieman mukavampaa.

Vettä reilusti jo ennen lentoa

Yksi yleisimmistä lentomatkustajien kesken oireita aiheuttavista ongelmista on nestehukka. Kehon kuivuminen tapahtuu salakavalasti stressin ja lentoaikataulujen myötä.

Tarkoista turvatarkastuksista ja lentokentän kalliista hinnoista johtuen monet aloittavat lentonsa pienessä nestehukassa, joka kasvaa pitkän lennon myötä. Nestehukka ilmenee muun muassa päänsärkynä, huimauksena ja voimattomuutena.

Vettä kannattaakin tankata jo kotona, ja huolehtia sen saannista koko lentomatkan ajan. Kofeiinia ja alkoholia kannattaa sen sijaan välttää, sillä ne kuivattavat kehoa entisestään.

Pyörittele nilkkoja ja liiku aina kuin mahdolllista

Pitkään samassa asennossa istuminen lisää verenkiertohäiriöitä, jotka voivat johtaa lopulta veritulpan syntymiseen. Veritulpan riskiä lisäävät muun muassa edellä mainittu nestehukka, yli 40-vuoden ikä ja ylipaino. 

Verenkiertohäiriöitä voi välttää nousemalla jaloittelemaan muutamaksi minuutiksi joka tunti. Penkillä istuessa kannattaa myös pyöritellä nilkkoja silloin tällöin.

Nestehukka turvottaa myös vatsaa

Turvotus on todella yleinen vaiva lentomatkustajien keskuudessa. Korkeuden muutokset aiheuttavat kuivumista ruoansulatuskanavassa, mikä aiheuttaa turvotusta lennon aikana ja ummetusta lennon jälkeen. Myös tästä syystä sinun tulee ehdottomasti muistaa juoda riittävästi vettä lennon aikana.

Välttele myös ruokia, joiden tiedät turvottavan vatsaasi.

Hyvä uni kotoisten tavaroiden avulla

Aikaerorasitus on tilapäinen häiriö, joka aiheuttaa muun muassa väsymystä ja unettomuutta eri aikavyöhykkeille matkustettaessa. Aikaeron aiheuttamia oireita voi yrittää lievittää totuttelemassa uuteen aikavyöhykkeeseen jo hyvissä ajoin ennen matkaa siirtämällä pikkuhiljaa kelloa lähemmäs matkakohteen aikaa.

Lennolle kannattaa ottaa mukaan korvatulpat ja silmämaski, mutta myös tyyny ja peitto, jotka saavat sinut tuntemaan olosi kotoisaksi lentomatkan ajaksi.  

Palaa normaaleihin rutiineihin mahdollisimman pian

Pitkän lentomatkan jälkeen olo voi olla hutera, mutta sitä voi helpottaa palaamalla mahdollisimman nopeasti normaaliin ateria- ja unirytmiin. Pyri oleilemaan päiväsaikaan mahdollisimman paljon auringonvalossa ja paranna lentomatkan aikana hidastunutta verenkiertoasi liikkunnan avulla.

Video: Pistä verenkiertosi liikkeelle pitkän lentomatkan jälkeen näiden treenien avulla.

Lähde: Prevention

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.