Mainos

Hurja tulos makeutusaineiden ja diabeteksen yhteydestä – kannattaako kevytlimua lipittää?

Tutkijat ovat jo aiemmin liittäneet makeutusaineiden runsaan käytön kohonneeseen diabetesriskiin. Australialaistutkimuksessa kävi ilmi, että vaara voi kasvaa hyvinkin nopeasti – jo kahdessa viikossa.

Adelaide Medical Schoolin pieneen tutkimukseen osallistui 27 tervettä koehenkilöä, joista osa sai päivittäin 1,5 litran kevytlimsaa vastaavan määrän makeutusainetta sisältävän pillerin ja osa lumelääkettä. Kahden viikon jälkeen tutkijat testasivat koehenkilöiden glukoosin imeytymistä sekä verensokeri-, insuliini- ja peptiditasoja.

Runsaasti makeutusainetta saaneiden henkilöiden tulokset huonontuivat jokaisella tarkastellulla mittarilla, kun taas lumelääkettä saaneilla ei tapahtunut muutoksia.

Johtopäätöksenä oli, että runsas keinotekoisten makeutusaineiden käyttö voi vaikuttaa diabetesriskiin huomattavasti jo kahdessa viikossa.

Tutkimus tukee käsitystä, jonka mukaan keinotekoiset makeutusaineet vähentävät kehon kykyä kontrolloida verensokeritasoa. Keinotekoiset makeutusaineet mahdollisesti jopa lisäävät veren glukoositasojen liiallista nousua aterian jälkeen. Tämä tarkoittaa, että runsaasti kalorittomia makeutusaineita käyttävät henkilöt voivat altistaa itsensä tyypin 2 diabetekselle.

Tuloksiin suhtauduttava varauksella

Makeutusaineiden suurkuluttajien kannalta huolestuttavaa tutkimusta kannattaa tulkita varauksella, sillä otos on pieni eivätkä asiantuntijat ole täysin yksimielisiä tulosten tulkinnasta. Jatkotutkimuksia tarvitaan. 

– Tämän hetken tiedon valossa en lähtökohtaisesti neuvoisi keinotekoisia makeutusaineita vastaan vaan korostaisin tasapainoisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan merkitystä, kommentoi The Guardianille professori Inês Cebola.

Cebola on todennut, että tyypin 2 diabeteksen taustalla on sekä perintö- että ympäristötekijöitä, joita kaikkia ei vielä täysin ymmärretä. Siksi on turhaa osoittaa sormella vain keinotekoisia makeutusaineita, kun kokonaisuus on paljon monimutkaisempi.

Keinotekoisten makeutusaineiden runsas kulutus saattaa myös olla yhteydessä muihin elämäntapatekijöihin, jotka vaikuttavat tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen vielä suoremmin.

Tutkimus esiteltiin European Association for the Study of Diabetes -tapaamisessa Portugalissa.

***

1:44

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja