Huonot harjoitusolot stressaavat ammattimuusikoita

Huonosti suunnitellut ja toteutetut harjoitukset aiheuttavat eniten stressiä ammattimuusikon työssä. Tieto käy ilmi Tampereen yliopiston ammattikasvatuksen tutkimus- ja koulutuskeskuksessa Hämeenlinnassa tänään tarkastetusta väitöskirjasta.

Kasvatustieteen lisensiaatti Kimmo Harran väitöstutkimus on nimeltään Muusikoiden epäsuotuisat stressikokemukset ja niiden hallinta.

Harran haastattelemat muusikot mainitsivat suurimmiksi stressin lähteiksi heikosti suunnitellut ja junnaavat näyttämö- ja orkesteriharjoitukset, liian lyhyellä valmisteluajalla tehdyt konsertit, yllättävät sijaisuudet, soolokonsertit, huonon urakehityksen ja työajat.

Myös orkesterin tai kuoron harjoittajan tai johtajan ammattitaidottomuus, muusikkokollegoiden taitoerot, epäkelvot harjoitustilat, melu ja sekä tv- tai radionauhoitus ja suorat lähetykset stressaavat muusikoita.

Harra pitää yllättävänä sitä, että haastatellut eivät maininneet juuri lainkaan esiintymisjännitystä stressin lähteeksi. Vertailuryhmänä olleet musiikinopiskelijat sen sijaan kertoivat esiintymisjännityksen stressaavimmaksi seikaksi.

Yksilöllisistä tekijöistä muusikoille aiheuttivat eniten stressiä terveyteen liittyvät asiat. Haastateltujen mukaan muusikon on oltava "aina kunnossa" eli kyettävä esiintymään jopa puolikuntoisena tai sairaana. Työn ulkopuolella muusikoita stressaavat eniten kotiasiat, kuten erossaolo perheestä sekä taloudelliset ongelmat ja huonot mahdollisuudet hoitaa ystävyyssuhteita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat