Mainos

Huono sää siirtää Discoveryn laukaisua

Floridan pilvinen ja sateinen sää estää avaruussukkulan laukaisun. Sukkulassa on ensimmäinen pohjoismainen avaruuslentäjä.

Avaruussukkula Discoveryn lähtö siirtyy sunnuntaille huonon sään takia. Sukkulan lähtölaskenta keskeytettiin viime yönä Suomen aikaa, kun lähtöön oli enää viisi minuuttia aikaa.

Discovery-sukkula piti laukaista avaruuteen perjantaina 4.35 Suomen aikaa Kennedyn avaruuskeskuksesta Cape Canaveralista Floridasta. Huono sää ja matalalla roikkuneet pilvet kuitenkin estivät lähdön.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan uusi lähtöyritys tehdään sunnuntaina kello 3.47 Suomen aikaa. Discoveryn miehistöön kuuluu tukholmalainen hiukkasfyysikko Christer Fuglesang, 49, joka on valmistautunut avaruuslennolle jo 14 vuoden ajan. Hän oli varautunut siihen, että lähtö saattaisi viivästyä.

- Ei ollut mikään yllätys, että sää kampitti laukaisun. Monet paikalla tai Ruotsissa olleet katsojat olivat sitä mieltä, että tämä oli jonkinlainen antikliimaksi. Mutta avaruusalalla työskentelevät tietävät, että näin käy usein, Fuglesand viestitti Floridasta.

Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden mukaan sukkulan lähtöä Tukholman kulttuuritalolla seuranneet olivat pettyneitä viivästyksestä.

- Ei, jopas on ikävää, huokailivat monet lehden mukaan. Useat olivat istuneet odottamassa sukkulan lähtöä tuntikausia.

Paikalla kulttuuritalossa ollut ranskalainen astronautti Jean-Francois Clervoy lohdutti yleisöä luvaten, että Fuglesang pääsee kyllä matkaan muutaman päivän sisällä.

Tuleva sukkulalento on neljäs sen jälkeen kun avaruussukkula Columbian turmassa sai surmansa seitsemän astronauttia helmikuussa 2003.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.