Mainos

Huonekalujäte hyötykäyttöön

Kaatopaikoille päätyvästä huonekalujätteestä jopa 95 prosenttia olisi hyödynnettävissä uusiomateriaalina ja energiana.

Huonekalukaupan ja puusepänteollisuuden kaksivuotisen kierrätyskokeilun mukaan kuluttajat myös haluaisivat, että kauppa ottaisi vastaan käytetyt huonekalut.

Hyvin palvelleesta huonekalustakin voi tulla jätettä, jolloin se viedään joko laillisesti kaatopaikalle tai laittomasti luontoon. Kaatopaikoille arvioidaan päätyvän enimmillään 160 000 tonnia huonekalujätettä vuodessa. Tämä on kuitenkin jätettä, joka olisi hyödynnettävissä melkein kokonaisuudessaan.
Huonekalukaupan ja puusepänteollisuuden liitot selvittivät kalusteiden kierrätystä kahden vuoden ajan. Kuluttajat kertoivat haluavansa jätehuonekalujen keräämisen lähinnä huonekaluliikkeiden, toiseksi kuntien kontolle. Kokeilun aikana kuluttajat maksoivat 10 euron käsittelyhinnan per kaluste plus kuljetuskustannukset mukisematta.

Osa huonekalukauppiaista ottaa jo käytettyjä kalusteita vastaan mutta vaan jos asiakas ostaa uutta tilalle. Paineita laajempaan vastaanottoon ja hyötykäyttöön on, sillä tuottajan vastuu jätehuollosta häämöttää vuodessa 2005 ja orgaanisen jätteen vientikielto kaatopaikalle vuodessa 2010.

Kuluttaja voi myös vaatia tuoteselostetta huonekaluja ostaessaan ja välttää näin ongelmamateriaaleista tehtyjä tai huonosti kestäviä kalusteita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.