Huomio kiinnittynyt rahankäyttöön: Suomalaiset lykkäävät asuntokauppoja – ja ostavat edullisempaa ruokaa

Entistä useampi suomalainen kokee oman työllisyystilanteensa paranevan lähivuosina, mutta silti esimerkiksi asunnonostoa lykätään nyt viime kevättä enemmän, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Myös arjen kulutukseen kiinnitetään nyt tarkempaa huomiota.

Tuoreen LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -tutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista ei tällä hetkellä harkitsekaan asunnonostoa tai -vaihtoa, vaikka käynnissä on ostajan markkinat.

– Asuntokaupassa tapahtuu aika ajoin poteroitumista, kun ostajat ja myyjät kyttäilevät markkinahintojen kehittymistä. Asunnonvaihtajatkaan eivät tunnu muistavan, että vaikka asunnon saattaa joutua myymään ostohintaan nähden halvemmalla, saa uuden asunnonkin edullisemmin, toteaa ekonomisti Timo Vesala LähiTapiolasta.

Vesalan mukaan suomalaiset ovat havahtuneet siihen, etteivät talouden ongelmat ole vain suhdanneluontoisia, vaan rakenteellisia. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää lähivuosina tulevan lisää etuuksien leikkauksia, verojen ja maksujen korotuksia sekä työurien pidentämistä.

Tästä kertoo myös se, että joka neljäs suomalainen on vähentänyt rahankäyttöään viimeisen puolen vuoden aikana ja yli kolmannes miettii raha-asioitaan päivittäin. Ruokaostoksilla yli puolet suomalaisista kiinnittää aiempaa enemmän huomiota ruoan hintaan.

– Ostovoima on heikentynyt jopa 35 prosentilla suomalaisista. Monien välttämättömien menojen kasvu, kuten asumis- ja lämmityskustannukset, vievät yhä suuremman siivun käytettävissä olevista varoista.

Oman työllisyystilanteen koetaan paranevan

Himmailusta huolimatta suomalaisten odotukset omaan työllisyyteensä ovat hiukan valoisammat kuin viime keväänä. Kyselyyn vastanneista 15 prosenttia uskoi oman työllisyystilanteensa kehittyvän parempaan suuntaan, kun viime keväänä näin uskoi kaksi prosenttiyksikköä vähemmän.

 – Se on hienoinen yllätys, koska myös julkinen sektori – suuri työllistäjä – on alkanut vähentää väkeä, mikä tulee vaikuttamaan työllisyystilanteeseen jatkossa. Tosin ihan vailla perusteita tämä optimismi ei ole, sillä Yhdysvaltojen ja Euroopankin suunnalla on havaittu orastavia merkkejä paremmista ajoista, ja jopa talouskasvua on saatu aikaan, Vesala sanoo.

Nuoret eivät tingi matkustamisesta

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat nyt valmiita tinkimään erityisesti vaatteisiin sekä huvituksiin, kuten kahvila- ja ravintolapalveluihin käyttämistään menoista.

– Sen sijaan erityisesti nuoret eivät tingi matkustamisesta, joka on heille tärkeää elämänsisältöä. Arkielämän laadusta halutaan pitää kiinni kaikissa ikäluokissa, ja siksi myöskään omista tai lasten harrastuksista ei tingitä, Vesala kertoo.

Tällä hetkellä suomalaisten rahkeet eivät myöskään riitä säästämiseen. Lähes 40 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei säästä lainkaan tai hyvin vähän.

– Säästöjen pitääkin toimia niin, että hyvässä taloustilanteessa säästetyt puskurit auttavat heikomman ajan yli. Uskon myös, että esimerkiksi asuntolainan lyhennyksiä tai kuukausittain suoraveloitettavaa summaa eläkerahastoon ei mielletä säästämiseksi, vaikka sitä se on, Vesala sanoo.  

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat