Kysely: Yhä useampi keskituloinen huolissaan rahojensa riittämisestä – Dansken johtaja: "Joka viides hakenut joustoa asuntolainaan"

Keskituloiset huolissaan rahojensa riittämisestä – Dansken johtaja: "Joka viides hakenut joustoa asuntolainaan" 4:30
Dansken johtaja: "Joka viides hakenut joustoa asuntolainaan"

Yhä useampi keskituloinen suomalainen on huolissaan sitä, saako hän rahansa riittämään kaikkeen tarvittavaan, kertoo Danske Bank. 

Dansken mukaan osuus on noussut 51 prosenttiin, kun se vuosi sitten oli 46 ja kaksi vuotta sitten 36 prosenttia. 

Näin moni kertoi, että on ainakin kerran kuukaudessa huolissaan rahasta.

– Suomalaiset keskituloiset näyttävät sopeutuneen elämän perustarpeiden kuten asumisen, ruuan ja energian hintojen nousuun lykkäämällä esimerkiksi huonekalu- ja kodinkonehankintoja, sanoi Danske Bankin Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan vt. johtaja Janne Lassila tiedotteessa.

Valtaosa keskituloisista suhtautuu silti edelleen omaan talouteensa ainakin jossain määrin luottavaisesti, Lassila lisäsi.

Muutos kahden viime vuoden aikana on suurin keskituloisten kohdalla, mutta myös pieni- ja suurituloisten rahahuolet ovat lisääntyneet. 

Pienituloisista 72 prosenttia on tämän vuoden tutkimuksen mukaan ollut huolissaan rahoistaan ainakin kerran kuukaudessa. Viime vuonna osuus oli 69 prosenttia ja toissa vuonna 64 prosenttia.

Suurituloisista rahojensa riittävyyttä pohti tänä vuonna 34 prosenttia, kun osuus aiemmin jäi alle 30 prosenttiin.

Kuinka ahtaalla suomalaiset sitten ovat? 

Kymmenen uutisissa vieraillut Danske Bankin johtaja Sari Takala toteaa, että erityisesti pienituloisilla, joilla ennestäänkin on ollut rankkaa, ei tilanne ole muuttunut paremmaksi. 

– Yllättävän moni suomalainen on pystynyt sopeuttamaan omaa kuluttamiskäyttäytymistään. 

Huoli näkyy Takalan mukaan ennen kaikkea neuvonnan tarpeessa. Kiireisintä neuvonnassa Danske Bankissa oli erityisesti viime syksynä, jolloin energian hinnat alkoivat nousta rajustikin. Nyttemmin tilanne on rauhoittunut ja jopa neuvonnan tarve vähentynyt, Takala kertoo. 

Suomalaiset ovat kaivanneet neuvoja Takalan mukaan pääasiassa kahdesta teemasta: kuinka korkeiksi elinkustannukset voivat nousta ja siinä tapauksessa, kun ne ovat nousseet sietämättömiksi, niin mistä pankin kanssa voisi neuvotella. 

Eräs keinoista on ollut sovitella asuntolainan takaisinmaksusta pankin kanssa. 

– Keskimäärin joka viides on hakenut joustoa asuntolainan takaisinmaksuun, Takala sanoo.

Danske Bankin johtaja Sari Takala kumoaa sen väitteen, että suomalaiset olisivat tuhlailevaa kansaa kesäaikaan. Tai ainakin niin Danske Bankin asiakkaiden kohdalla. 

– Asiakasdatamme perusteella [me suomalaiset] olemme pääsääntöisesti huolellisia taloudessamme. 

Kesälomakaudella Takalan mukaan tosin näkyy sitäkin, että luottoa tai säästöjä käytetään hiukan enemmän. 

Tärkeintä on Takalan mukaan tuntea omat talousluvut eli kiteytetysti tulot ja menot. 

Danske teetti Taloudellinen mielenrauha 2023 -kyselynsä YouGov Finlandilla. 

Siihen vastasi Suomessa reilut 3  000 ihmistä ja aineisto kerättiin helmi-maaliskuun aikana. Keskituloisiksi määriteltiin henkilöt, joiden vuositulot ovat 27 000–53 999 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat