Maailman turvallisuustilanne huolettaa – Huoltovarmuuskeskus kasvattaa Suomen varastoviljan määrää

MTV Uutiset Ukrainassa: Odessan viljasatama ammottaa tyhjyyttään –"Ongelma on, että ei ole mitään vihreää käytävää, on vain punainen käytävä" 1:33
MTV Uutiset Ukrainassa: Odessan viljasatama ammottaa tyhjyyttään – "Ongelma on, että ei ole mitään vihreää käytävää, on vain punainen käytävä"

Vuoden 2021 katovuoden jälkeen tämän vuoden kesäkuussa normaalit Suomen kaupalliset viljavarastot olivat alimmillaan yli kymmeneen vuoteen.

Huoltovarmuuskeskus kertoo käynnistävänsä viljan lisähankinnan valtion varmuusvarastoihin.

Tavoitteena on huoltovarmuuskeskuksen mukaan kasvattaa Suomen varmuusvarastoja Suomessa tuotetulla ja elintarvikekäyttöön soveltuvalla kauralla, vehnällä ja ohralla. Hankinnan kokonaismäärä vastaa noin 2,5 kuukauden keskimääräistä elintarvikekäyttöä.

Toimenpiteellä vahvistetaan pitkän aikavälin varautumista ”haastavassa globaalissa tilanteessa” – huoltovarmuuskeskuksen mukaan kyse ei siis ole akuutista viljapulasta.

Maailman turvallisuustilanne vaikuttaa taustalla

– Huoltovarmuuskeskus vahvistaa viljan varmuusvarastojen lisähankinnalla yhteiskunnan varautumista häiriötilanteisiin muuttuneessa turvallisuustilanteessa, jonka voidaan arvioida jatkuvan haastavana useita vuosia. Vuoden 2021 katovuoden jälkeen tämän vuoden kesäkuussa normaalit Suomen kaupalliset viljavarastot olivat alimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Taustalla oli edellisvuoden kulutusta pienemmäksi jäänyt viljasato ja voimakas viljan vienti. Tällä kasvukaudella sato oli hyvä ja siitä riittää viljaa myös varmuusvarastointiin, sanoo HVK:n operatiivisen osaston johtaja Jaakko Pekki.

Varmuusvarastoja kasvatetaan

Huoltovarmuuskeskuksen tiedotteen mukaan nykyiset varmuusvarastot ovat tasolla, joka vastaa tavoitteen mukaista määrää. Tavoite pitää sisällään sen, että käytettävissä oleva määrä vastaa vähintään kuuden kuukauden keskimääräistä kulutusta ihmisravinnoksi. Lisähankinnalla viljan varmuusvarastojen kokonaismäärä kasvatetaan noin 8,5 kuukauden normaalikulutusta vastaavaksi määräksi.

Venäjän hyökkäyssota vaikuttanut viljan saatavuuteen

Viljamarkkinat ovat itsestään herkät, ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on horjuttanut markkinoita entisestään. Viljaa vievissä maissa kysyntä on kasvanut ja myös Suomessa viennin on ennakoitu pysyvän vahvana. Euroopan komissio on arvioinut,  että EU:n viljavarastot voivat kutistua lähes 20 prosenttia vuosien 2022−2023 aikana.

Poikkeuksellinen sää vaikuttanut

Keväällä 2022 varmuusvarastoista vapautettiin huoltovarmuuskeskuksen mukaan markkinoille kevätviljojen eli ohran, kauran ja kevätvehnän kylvösiemeniä 8 500 tonnia. Suomessa oli tällöin pulaa kylvösiemenistä – syynä edellisen vuoden heikko sato.

Tilanne johtui osaltaan poikkeuksellisesta säästä. Varmuusvarastojen käyttöönottamisella turvattiin keväällä siementen riittävä tarjonta ja kevään kylvöt. Etenkin ohran viljelyyn varmuusvarastojen käyttöönotolla oli huomattava vaikutus.



Lue myös:

    Uusimmat