Suomalainen Aalto-yliopistossa syntynyt yritys kehittää osmankäämin höytyvästä täytettä tyynyihin ja talvitakkeihin. Verrattuna öljypohjaiseen polyesteriin ja ankanuntuvaan, osmankäämi on ekologinen ja ympäristöystävällinen täytemateriaali. Sen viljely turvemailla voisi myös tarjota maanomistajille ja viljelijöille uuden tulonlähteen.
Idea osmankäämin hyödyntämisestä syntyi sattumalta.
– Täällä Aalto-yliopiston kampuksella on kosteikkoalueita, mistä me kerättiin osmankäämin untuvaa ja laitettiin sitä juuttipusseihin ja käytettiin niitä tyynyinä, muistelee Fluff Stuff -yrityksen perustaja Lukas Schuck.
Myöhemmin selvisi, että jo 1900-luvun alussa osmankäämin höytyvällä on täytetty tyynyjä ja pelastusliivejä. Sittemmin öljypohjainen polyesteri ja ankanuntuva kuitenkin syrjäyttivät osmankäämin täytemateriaalina.
Nyt monet asiat puoltavat osmankäämin paluuta.
– Hengittävyys, kuivuminen, lämmön eristävyys ovat samaa luokkaa untuvan kanssa. Ympäristöystävällisyys on tosi tärkeä ja se, että se on vegaaninen tuote eikä se päästä muovijätettä luontoon, luettelee Fluff Stuff Oy:n tuotesuunnittelija Laura Rusanen.



