Näin Ukrainan sota voi vaikuttaa elintarvikkeiden saatavuuteen – MTK nostaa esiin yhden huolenaiheen, josta ei ole puhuttu

Näin Ukrainan sota voi vaikuttaa elintarvikkeiden saatavuuteen – MTK nostaa esiin yhden huolenaiheen, josta ei ole puhuttu 1:28
Video: MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg nostaa esiin yhden elintarvikkeita koskevan huolenaiheen Ukrainan sodan myötä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa elintarvikkeiden saatavuuteen.

Sekä Ukraina että Venäjä ovat suuria toimijoita viljamarkkinoilla, ja aiemmin on uutisoitu, että maataloustuotteiden hinta on noussut maailmalla.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi kertoo, että köyhissä maissa tullaan kärsimään viljapulasta, mutta Suomessa sota näkyy hintojen nousuna.

– Ei ole näköpiirissä, että ruoan saatavuus olisi mitenkään vaarassa (Suomessa). Ei meillä voi puhua ruokakriisistä.

Keskustelussa mukana ollut Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) maatalousjohtaja Johan Åberg nostaa esiin yhden asian, josta ei ole aiemmin niin paljon puhuttu kuin viljan saannista.

– Yksi huolenaihe on osittain valkuaisen saatavuus. Siinähän me emme ole omavaraisia.

Åbergin mukaan Suomessa pitäisi tuottaa enemmän esimerkiksi hernettä, härkäpapua ja muita valkuaiskasveja, joita on tuotu Suomeen eri muodoissa sekä Ukrainasta että Venäjältä.

– Siitä (valkuaiskasveista) voi syntyä lyhyemmälläkin aikavälillä niukkuutta. Sekin on toki hintakysymys, eli jos tarjontaa on vähempi, hinta nousee.

Asiantuntijat kertovat, kuinka kauan Suomen huoltovarmuus riittää – katso koko keskustelu videolta:

Onko Suomen oma ruokahuolto riittävällä tasolla? 10:07

Lue myös:

    Uusimmat