Huoltoasemilla voi törmätä uuteen hinnoittelutapaan jo joulukuun alussa – "Esitetään, jos katsotaan tarpeelliseksi"

Bensan hinta nousee veronkorotuksen vuoksi huomenna – vaikutus valtion verotuottoon on reilut 250 miljoonaa 5:35
Bensiinin hinta nousi heinäkuussa veronkorotusten vuoksi.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien kasvattaessa suosiotaan, on EU päättänyt helpottaa eri käyttövoimilla kulkevien autojen ajokustannusten hintavertailua.

Euroopan unionin alueella otetaan käyttöön vertailuhinta, joka selkeyttää auton ajokustannusten vertailua eri käyttövoimien välillä. 7. joulukuuta käyttöön tulevan vertailuhinnan avulla autoilijat saavat helpommin tietoa esimeriksi kaasu- ja bensiiniautojen käyttökustannusten eroista.

Eri käyttövoimien kustannukset saadaan muunnettua keskenään vertailukelpoiseen muotoon, kun hinta ilmoitetaan eurona sataa ajettua kilometriä kohden (€/100 km).

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtavan asiantuntijan Aki Tillin mukaan vertailuhinnan avulla kuka tahansa pystyy vertailemaan, tulisiko omilla ajokilometreillä edullisemmaksi hankkia ajoneuvo, jonka ajokustannukset ovat matalammat, mutta joka on mahdollisesti hankintahinnaltaan korkeampi.

Uuden vertailuhinnan ei kuitenkaan ole tarkoitus korvata huoltoasemien hintapylväissä olevia litrahintoja.

– On tärkeää huomata, että vertailuhinta on viitteellinen. Se ei kuvaa reaaliaikaisesti polttoaineiden hintoja huoltoasemilla, vaan tarjoaa pikemminkin yleistasoisen kuvan siitä, mikä eri käyttövoimilla kulkevilla autoilla ajaminen voisi tyypillisesti maksaa, Tilli tarkentaa tiedotteessa.

On myös syytä huomioida, että vertailuhinta ei huomioi ajoneuvoon kohdistuvaa käyttövoimaveroa

Erillinen taulukko

Tilli kertoo MTV Uutisille, että huoltoasemien tolppahinnat eivät tule muuttumaan, mikäli hinta on ilmoitettu litroina, kuten tavallisesti on tapana.

– Hintavertailu esitetään asemalla erillisenä taulukkona. Jos vaihtoehtoisten polttoaineiden hintoja esitetään vertailemalla, sen tulisi tapahtua määräyksen mukaan.

Tilli uskoo, että uusia taulukoita alkaa näkyä huoltoasemilla ensin hiljalleen. EU seuraa toimeenpanoa, mutta velvoitetta vertailuhintojen käyttöönottoon ei ole.

– Vertailu esitetään, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Gasum muuttaa kaasun hinnoittelua asemillaan

Kaasuautojen tankkausverkostoa ylläpitävä Gasum ryhtyy joulukuun alusta alkaen käyttämään kaasuasemiensa hintapylväissä kilohintoja.

Muutos koskee ainoastaan hintojen esittämistä, eikä sillä ole vaikutusta tankkaus- tai maksukäytäntöihin.

Taustalla ovat Gasumin mukaan asiakastyytyväistutkimuksen vastaukset, jotka paljastivat asiakkaiden kokeneen hämmennystä litrahinnoista, sillä kaasua tankataan ja kulutetaan kiloissa. Muutoksen myötä hinta on helpommin hahmotettavissa.

Gasumin muutos ei liity EU:n uuteen vertailuhintakäytäntöön.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat