Menestyikö Israel Euroviisuissa informaatiovaikuttamisen vuoksi? Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa kommenttinsa asiasta antoi konkaritoimittaja ja kirjailija Markus Leikola.
Viikko sitten järjestettiin Euroviisut. Israel sai kaikkein eniten yleisöääniä ja tuli kisassa toiseksi. Tässä yhteydessä on puhuttu siitä, olisiko taustalla ollut informaatiovaikuttamista tai muuta vastaavaa.
Euroopan yleisradioliitto Ebun tutkimuselin Spotlight kertoi aiemmin, että Israelin valtion virasto kustansi mainoskampanjan, jonka päämääränä oli saada ääniä Israelille Euroviisuissa. Eurovision News Spotlightin tekemän selvityksen mukaan Israelin valtion virasto käytti laajamittaista mainontaa ja virallisia sosiaalisen median tilejä kannustaakseen yleisöä äänestämään Israelin edustajaa tämän vuoden Euroviisuissa.
Lue myös: Kommentti: Euroviisut ei uskalla edes sanoa Israelin nimeä ääneen
Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa vieraillut kirjailija Markus Leikola kertoo, että on olemassa selkeää dokumentaatiota siitä, että Israel on pyrkinyt harjoittamaan valtion maksamaa ja vaikuttamiseen tähtäävää mainontaa.
Hänen mukaansa on pyritty vaikuttamaan myöskin siihen, että ne, jotka kannattavat Israelia ja jotka eivät välttämättä tiedä kilpailukappaleista mitään, äänestäisivät ja tekisivät niin mielellään mahdollisimman monta kertaa ja ehkä jopa usean eri maan puhelinliittymillä.
– Israel on myöskin jäänyt kiinni siitä, että se Irlannissa esimerkiksi vaikutti erään sanomalehden lukijaäänestykseen, jossa kysyttiin, pitäisikö Israel sulkea pois.
Lue myös: EBU: Israelin valtio maksoi mainoskampanjan, jonka päämääränä oli saada ääniä Israelille
Israel rohmusi valtavan yleisöäänipotin – taustalla hallituksen massiivinen kampanja
Lue myös: Kommentti: Rauhan ja rakkauden Euroviisuista tuli sotaa käyvän maan propagandaväline
Miten tietokoneet on turvattu?
Leikolan mukaan Israelilla on kenties maailman paras tietokonevirustuotanto, mikä tarkoittaa, että maa on pystynyt ujuttamaan viruksia muun muassa Iranin ydinvoimajärjestelmiin.
Hänestä olisikin erittäin kiintoisaa kuulla, miten äänestystä pyörittävät tahot ovat turvanneet tietokoneensa niin, että koneisiin ei päästä sisään. Se olisi aivan eri asia kuin vaikuttaa äänestäjiin.
– Uskon siihen, että nämä asiat tulevat ilmi. Tutkivat journalistit ympäri maailmaa ja monet muut tekevät paljon töitä, hän sanoo.
Leikola lisää, että tällä hetkellä vaikuttamisinformaation määrä on todella iso. Sitä voi olla vaikea erottaakin. Hän sanoo myös, että samoilla keinoilla pyritään vääristelemään menneisyyttä.
Katso Markus Leikolan koko haastattelu alla olevalta videolta.
14:51