Huolestuttava tilanne Ruotsissa: terveydenhuollon suojavälineet alkavat loppua – "Riittävät enää kahdeksi tai kolmeksi päiväksi"

6:45
Suomessa hallitus aikoo eristää koko Uudenmaan – miten poliisi varustautuu ja voidaanko ihmisiä sakottaa rajojen ylittämisestä?

Ruotsissa alkavat loppua terveydenhuollon suojavälineet, kertoo Aftonbladet.

Koronatilanne on hankaloittanut Suomessakin riittävää suojavarusteiden saamista terveydenhuollon työntekijöille. Se johti siihen, että maanantaina sosiaali- ja terveministeriö määräsi huoltovarmuusvarastot avattaviksi. Tämän myötä maskeja ja muita suojaimia pitäisi taas riittää yhä useammalle.

Ruotsissa tilanne on kuitenkin toinen. Aftonbladet-lehden mukaan suojavälineiden puute Ruotsissa on todella akuutti eivätkä suojat riitä enää kuin muutamaksi päiväksi.

– Henkilöstöllä, jotka hoitavat koronapotilaita, on oltava suojat. Jos he sairastuvat, niin emme tule selviämään tästä, Ruotsin terveydenhuollon ammattijärjestön puheenjohtaja Sineva Ribeiro sanoo lehdelle.

– Olen saanut hoitajilta viestejä, että suojavälineet riittävät enää kahdeksi tai kolmeksi päiväksi, hän jatkaa.

Ribeiro kertoo myös kuulleensa, että joillain alueille suojavaatimuksia laskettu ja kaikille hoitajille ei ole enää esimerkiksi tarjottu pitkähihaisia työpaitoja, jotka suojaisivat paremmin ihokontakteilta potilaisiin, vaan he työskentelevät lyhythihaisissa paidoissa.

– Tilanne ei saa olla tämä. Siellä alkaa muodostua paniikki.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen johtava epidemiologi Anders Tegnell kuitenkin totesi tänään pidetyssä tiedotustilanteessa Aftonbladetin mukaan, että koronatilanne Ruotsissa on hallinnassa. Ruotsin sosiaalihallituksen vt. valmiuspäällikkö Taha Alexandersson puolestaan totesi, etteivät suojavälineet ole hänen mukaansa loppumassa.

– Suuria toimituksia ei tule, mutta toimituksia tapahtuu silti koko ajan. 

Ruotsissa on todettu tähän mennessä yli 2500 koronavirustartuntaa ja siihen on kuollut reilut 40 ihmistä. Vaikka tartuntaluvut kasvavat Ruotsissa hurjaa vauhtia, niin maa ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi ottanut käyttöönsä järeitä karanteenikeinoja.

Ruotsin ulkoministeriö suosittelee etätöitä, jos se on mahdollista ja kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista. Kaikki peruskoulut ja hiihtokeskukset ovat kuitenkin edelleen auki, samoin Ruotsin rajat EU-maiden kansalaisille.

Eilen paikalliset viranomaiset päättivät, että ravintoloiden noutopöydät ja tiskeiltä tarjoilu päättyy. Ravintolat pysyvät kuitenkin auki ja niistä saa ruokaa pöytiin tarjoiltuna. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja