Huolestuttava nuorisotrendi jatkaa kasvuaan, vaikka asiasta on puhuttu 10 vuotta: "Yhteneväiset toimintatavat puuttuvat"

Energiajuomien käyttö yleistyy nuorten keskuudessa 3:05
Katso koko haastattelu videolta.

Joka neljäs suomalaisnuori käyttää energiajuomia viikoittain, käy ilmi Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksessa vertailtiin suomalaisnuorten energiajuomien käyttöä vuosina 2014 ja 2018. Kaikkiaan nuorten viikoittainen energianjuomien käyttö oli neljässä vuodessa noussut kuusi prosenttia.

– Tutkimukseen osallistuneista pojista joka kolmas ja tytöistä joka kuudes kertoi käyttävänsä energiajuomia joka viikko. Tyttöjen osuus oli jopa kaksikertaistunut neljässä vuodessa, kertoo väitöskirjatutkija Maija Puupponen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Energiajuomia myydään mielikuvilla

Puupposen mukaan tyttöjen osalta käytön lisääntymiseen on voinut vaikuttaa esimerkiksi energiajuomien laajentunut kirjo.

– Energiajuomia markkinoidaan mielikuvilla liittyen esimerkiksi jaksamiseen, kestävyyteen, voimaan ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Markkinoille on tullut uusia energiajuomabrändejä ja ne vetoavat laajempaan kohderyhmään, Puupponen pohtii.

Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa ei paneuduttu energiajuomien käytön syihin, mutta niistä löytyy osviittaa aiemmista kansainvälisistä tutkimuksista.

– Useissa aiemmissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että vaikuttavia tekijöitä ovat energiajuomien maku, tarve saada energiaa, hyvä saatavuus, alhainen hinta ja markkinointi. 

Yhteisiä pelisääntöjä tarvitaan

Puupposen mukaan energiajuomien sääntelystä olisi syytä käydä laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Tällä hetkellä esimerkiksi monet kauppiaat noudattavat THL:n suositusta olla myymättä energiajuomia alle 15-vuotiaille, mutta siitäkin huolimatta energiajuomien käyttö on lisääntynyt viime vuosina.

– Meillä julkista keskustelua on käyty jo kymmenisen vuotta, mutta yhteneväiset toimintatavat puuttuvat. Selkeä sääntely helpottaisi esimeriksi kauppiaita, jolloin kaikilla olisi samanlaiset pelisäännöt.

Nuorille ja vanhemmille lisää tietoa

Puupposen mukaan käytön ennaltaehkäisyyn tulisi kiinnittää huomiota muun muassa kouluissa.

– Tulisi panostaa nuorten terveyteen liittyvään osaamiseen eli terveyden lukutaitoon. Nuoret saattavat kaivata lisää tietoa ja keskustelua energiajuomista ja tällainen mahdollisuus on kouluissa terveystiedon tunneilla. 

Myös nuorten vanhemmilla on tärkeä rooli. 

– Havaitsimme tutkimuksessa, että energiajuomien viikoittainen käyttö oli yleisempää niiden nuorten keskuudessa, jotka kokivat, että vanhemmat eivät tiedä kovin hyvin missä nuori liikkuu ja mihin nuoret käyttävät rahansa. 

Katso videolta, kuinka paljon suositut välipalat sisältävät piilosokeria.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26


Lue myös:

    Uusimmat