Mainos

Humberto voimistumassa hurrikaaniksi – ennätysmyöhäinen kauden alku lähellä

Humberto-myrskyn ennustetaan voimistuvan hurrikaaniksi lähiaikoina Atlantilla Afrikan länsirannikolla. Hurrikaani olisi hurrikaanikauden ensimmäinen.

Atlantin hurrikaanikaudesta ennakoitiin keskivertoa vilkkaampaa, mutta alku on ollut rauhallinen. Mikäli Humberto voimistuu hurrikaaniksi asti, on se tämän kauden ensimmäinen hurrikaani.

Ajankohta hipoo satelliittimittaushistorian ennätysmyöhäistä kauden aloitusta, sillä 1960-luvun puolivälistä alkaen kauden ensimmäinen hurrikaani on syntynyt myöhäisimmillään 11. syyskuuta 2002.

– Atlantilla on ollut tavallista voimakkaampi subtrooppinen korkeapaine, joka on estänyt hurrikaanien muodostumista. Sää on ollut kuivaa ja vallitsevat tuulet sellaisia, että hurrikaaneja ei ole päässyt kehittymään, toteaa MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Humberto etenee Afrikan länsirannikolla Kap Verden saarten lähellä. Myrsky on kaartamassa avomerelle ja sen ei ennakoida aiheuttavan laajoja tuhoja maa-alueilla. Atlantilla Bermudan kolmiossa on liikkeellä toinenkin trooppinen myrsky, Gabrielle, joka ei kuitenkaan ole näillä näkymin voimistumassa hurrikaaniksi asti.

Atlantin hurrikaanikausi ajoittuu kesä-marraskuuhun. Kauden aikana on keskimäärin kuusi hurrikaania, joista ensimmäinen muodostuu keskimäärin elokuun alkupuolella.

Yhdysvaltalaiset meteorologit kuitenkin muistuttavat, että hurrikaanikautta on vielä jäljellä, joten hurrikaaneja voi yhä tulla runsaasti. Esimerkiksi vuonna 2001 kauden ensimmäinen hurrikaani syntyi vasta 9. syyskuuta, mutta kauden aikana oli yhteensä yhdeksän hurrikaania.

Suomen ja maailman säätietoja MTV3:n sääsivustolla.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Katso ennuste Humberto-myrskyn etenemisestä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.