Hulvaton Me Rosvolat sai Finlandia Juniorin

Kirjailija ja teatterinopettaja Siri Kolun hauskan anarkistinen lastenkirja Me Rosvolat on voittanut 30 000:n euron Finlandia Junior -palkinnon. Me Rosvolat on humoristinen kertomus 10-vuotiaasta tavallisesta tytöstä, Vilja Vainistosta, joka joutuu maantierosvoperheen kaappaamaksi kesken mummolamatkan. Siri Kolu kuvailee teostaan lastenkirjan muotoiseksi roadmovieksi vapaudesta ja sen hinnasta.

Hämmennystä ja riemastusta

Valinnan kuudesta ehdokkaasta tehneen näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin mukaan Kolun teos antoi hänelle oivalluksia, ihmetyksen aiheita ja ripauksen anarkiaa. Björkman huomautti palkintopuheessaan, että kirjassa ympäröivä maailma muuntuu yllättäväksi ja oudoksi.

-Kirjailijan luoma todellisuus vaatii osittain myös uusia sanoja ja ilmaisuja, jotka aluksi hämmensivät ja sitten riemastuttivat. Ehkä juuri tästä syystä kirjailijan luomasta maailmasta tuli juuri niin persoonallinen ja hauska, että sen henkilöt alkoivat elää mielessäni, sanoi Björkman.

Takaakirimistä ja hiirenpieruja

Rosvoloiden perheen sanavarastoon kuuluu esimerkiksi takaakiriminen. Se tarkoittaa, että edessä ajavan auton ryöstöominaisuuksia kiikaroidaan takaa ja jos tieto tai tunne saaliista on hyvä, aletaan hivuttautua kiinni auton takapuskuriin ja ryöstetään se. Raha on Rosvoloille arvotonta hiirenpierua. He saalistavat lihapiirakoita, lettuja, makkaraa, sinappia ja erityisesti makeisia, varsinkin salmiakkikirppuja.

Björkman on varma, että viimeistään ensi kesänä, ellei jo joulupyhinä Suomen perheissä pelataan Siri Kolun kirjaan luomaa Suklaakutonen-peliä. Siinä kutosen nopalla saanut pelaaja ottaa heikompaan käteensä haarukan, jolla voi yrittää syödä huoneenlämpöistä suklaalevyä niin kauan, että seuraava pelaaja saa nopalla kuutosen. Peliä jatketaan kunnes suklaa loppuu tai peli alkaa kyllästyttää. Siihen menee helposti kolme levyä.

38-vuotias Siri Kolu on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Hänen esikoisromaaninsa Metsänpimeä ilmestyi vuonna 2008. Vuosi sitten Kolu voitti Me Rosvolat -käsikirjoituksella Otavan ja Kinoproductionin lastenromaani- ja elokuvakäsikirjoituskilpailun. Ohjaaja Claes Olsson kertoo, että ensi vuonna etsitään jo kuvauspaikkoja ja viimeistellään käsikirjoitusta. Elokuvan on tarkoitus saada ensi-iltansa jouluna 2012. Lisäksi aiheesta on suunnitteilla tietokonepeli.

Oma maailmankuva esiin

Muut Finlandia Junior -palkintoehdokkaat olivat Tapani BaggenMaalla, Laura LähteenmäenAleksandra Suuri, Markus MajaluomanHulda kulta, luetaan iltasatu!, Katarina von Numers-EkmaninKonrad ja Kornelia ja Anne VaskonJellona Suuri.

Björkman muistutti, että taiteilijan ja kirjailijan tehtävä hektisessä kulttuurissamme on pysähtyä ja ihmetellä todellisuutta, muuntaa sitten havaintonsa tarinaksi ja näin kirkastaa kokemaansa ja tuoda se niitten nähtäville, joilla ei ole aikaa nähdä ja pysähtyä.

-Te kaikki kuusi ehdokasta olette tehneet tämän. Kiitän teitä siitä, että teitte valinnastani vaikean. Paavo Rintalan sanoin: " On luotava itsensä näköinen maailmankuva sujuvien tarinoiden kertomisen sijasta.", Björkman kiitteli. Rintalan lauseen hän sanoi toteutuneen kuitenkin Kolun teoksessa ylitse muiden.

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja