Mainos

Huippukokous toivoi Zimbabwen julkaisevan vaalituloksen

Eteläisen Afrikan johtajat tyytyivät tänään toivomaan Zimbabwen kiistanalaisten presidentinvaalitulosten pikaista julkistamista kuten maan lakikin edellyttäisi. Vaaleista on kulunut jo yli kaksi viikkoa eikä äänestystulos ole selvillä.

Valtionjohtajien maratonkokouksessa keskusteltiin yhtäjaksoisesti 13 tuntia. Nimettömänä puhunut sambialaisvirkamies sanoi kokouksen venyneen, koska maat eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, voiko Zimbabwen tilanteesta käyttää loppulauselmassa sanaa kriisi.

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki sanoi ennen kokouksen alkua, ettei Zimbabwe ole hänen mielestään ajautunut sisäpoliittiseen kriisiin vaan kyse on normaalista vaaliprosessista. Saman vahvisti kokouksen päätteeksi lehdistölle puhunut Sambian ulkoministeri Kabinga Bande.

- Kuuntelimme molempia osapuolia. Kumpikin sanoi, ettei Zimbabwessa ei ole kriisiä, hän sanoi viitaten Zimbabwen hallitukseen ja oppositioon.

Valtiojohtajat toivoivat, että sekä presidentti Robert Mugabe että oppositio hyväksyisivät vaalituloksen, kun se julkistetaan. He kannustavat myös Mbekiä jatkamaan "hiljaista diplomatiaansa" kiistassa.

Mugabea ei Sambian huippukokouksessa nähty, mutta oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai sai kutsun. Pelkkää kutsua pidettiin läimäytyksenä vasten Mugaben kasvoja.

Vaikka Lusakan huippukokouksessa ei kuultu kovaa puhetta, kulisseissa uumoiltiin Afrikan "vanhan miehen" valtakauden alkavan olla lopuillaan.

84-vuotias Mugabe on Afrikan vanhin valtiojohtaja, joka maansa alamäestä huolimatta on edelleen monille 1970-luvun itsenäisyystaistelujen sankari ja siksi arvostelun yläpuolella.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.