Mainos

Huippuhalpa korko kiihdyttää asuntolainojen nostoja

Ennätyksellisen alhainen korkotaso kiihdytti kotitalouksien asuntolainojen ottoa koko kevään ajan.

Uusien asuntoluottojen keskikorko laski Suomen Pankin rahoitusmarkkinakatsauksen mukaan toukokuussa vain 3,32 prosenttiin. Asuntolainojen korko laski kevään aikana 0,68 prosenttiyksikköä ja vuodessa 1,43 prosenttiyksikköä. Kotitalouksien koko asuntolainakannan keskikorko laski toukokuussa 4,04 prosenttiin.

Poikkeuksellisen halpa korkotaso on kiihdyttänyt sekä uusien lainojen ottoa että vanhojen kalliimpien lainojen vaihtamista. Toukokuussa kotitalouksien asuntoluottojen kasvu kiihtyi vuoden nopeimmaksi eli 13,6 prosenttiin.

Uusia asuntoluottoja nostettiin rahoitusmarkkinatilaston mukaan toukokuussa ennätykselliset 1295 miljoonaa euroa. Kotitalouksien asuntolainakanta nousi toukokuun lopussa 32 366 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 28 502 miljoonaa euroa.

Kotitalouksien koko euromääräinen luottokanta kohosi 38 858 miljoonasta eurosta 43 351 miljoonaan euroon, missä kasvua oli 11,6 prosenttia. Pankkien koko luotonannon kasvu oli sekin vahvaa alkuvuonna. Niiden luottokanta kasvoi toukokuussa 10,2 prosentin vauhtia ja nousi kuun lopussa 76743 miljoonaan euroon.

Valuuttaluottojen lasku jatkui toukokuussa lähes 40 prosentin vauhtia. Niitä oli pankkien luottokannasta kuun lopussa enää 892 miljoonaa euroa.

Korkojen laskua ennakoitiin pitkin kevättä

Alhaisen korkotason syynä heikko talouskehitys ja Euroopan keskuspankin hyvin kevyt rahapolitiikkaa. EKP laski ohjauskorkonsa kesäkuun alussa ennätyksellisen alhaiseksi eli 2,00 prosenttiin. Ohjauskorkoa laskettiin 50 pistettä. Korkojen laskua ennakoitiin markkinoilla pitkin kevättä, mikä oli yksi syy korkotason laskuun.

EKP:n toteutuneen ohjauskoron laskun vaikutuksista korkotasoon saadaan tilastotietoa ensi kerran kesäkuun rahoitusmarkkinatiedoista. Kesäkuun ennakkotiedot julkaistaan heinäkuun lopussa.

Lainan ottajalle edullinen korkokehitys on painanut talletusten koron hyvin alas. Toukokuussa pankkien euromääräisten talletusten keskikorko laski 1,17 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 1,48 prosenttia. Pakkien talletukset ovat supistuneet hieman joulukuusta lähtien. Vuositasolla talletuskanta on kuitenkin kasvanut pari miljardia euroa.

Pankeilla oli toukokuun lopussa talletuksia 61 297 miljoonaa euroa, kun niitä vuotta aiemmin oli 59 283 miljoonaa euroa. Euromääräisiä talletuksista oli 59 982 miljoonaa euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.