Mainos

Huijarit vaanivat netin automyyntipalstoilla

Käytettyjen autojen kaupasta on tullut viime aikoina yksi etumaksuhuijausten muotikohde. Siinä missä aiemmin myytiin olemattomia koiria kehnosti suomeksi käännetyillä ilmoituksilla, myydään nyt autoja.

Huijarit kopioivat rehellisen ilmoittajan myynti-ilmoituksen. Sitten he vaihtavat ilmoitukseen omat yhteystietonsa ja julkaisevat sen omanaan. Auton ostajalta pyydetään etumaksua auton Suomeen kuljettamisesta.

Nettiauto.com-palvelua pyörittävän Nettixin liiketoimintajohtaja Veli-Matti Vänninmaja kertoo, että huijausyritykset ovat ilmaantuneet viime vuosina.

- Ammattirikollisuuteen viittaavaa huijaustoimintaa tulee meille asti tietoon muutamia kertoja viikossa, Vänninmaja sanoo.

Vänninmajan mukaan ilmoituksissa autot on hinnoiteltu niin halvoiksi, että houkutus voi joskus käydä liian suureksi varoituksista huolimatta. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Lars Henriksson kertoo, että rikosilmoituksia huijauksista tulee useammin kuin viikottain.

- Suomalaiset menevät valitettavan jatkuvasti lankaan, Henriksson sanoo.

Henrikssonin mukaan suomalaiset ovat luovuttaneet rahansa jopa lottovoittohuijauksiin.

Rahat jäävät sille tielleen

Henriksson kertoo, että rahoja ei ole saatu kertaakaan takaisin sen jälkeen, kun rikoksen tekijä on nostanut rahat itselleen. Muutaman kerran uhri on heti huomannut tulleensa huijatuksi, ja pankki on pystynyt vielä jäädyttämään rahasiirron.

Tekijöitäkään ei usein saada kiinni. He häivyttävät olinpaikkansa prepaid-liittymien ja väärillä henkilötiedoilla avattujen pankkitilien avulla. Lisäksi monet maat eivät anna virka- tai oikeusapua, jos huijattu summa on alle 5 000 euroa.

- Näitä on vaikea lähteä tutkimaan yksittäisenä juttuna, Henriksson sanoo.

Huijauksia on niin kauan kuin on retkuun meneviä ihmisiä. Henrikssonin mukaan poliisi ei pysty omin voimin tukahduttamaan kansainvälistä tehdasmaista rikollisuutta.

- Harmittaa, että ihmiset ovat hötkyilleet ostostensa kanssa liikaa. Porsasta ei pidä ostaa säkissä, vaan säkki pitää avata ja katsoa, onko siellä possu ja missä kunnossa se on, Henriksson kuvailee.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.