Mainos

Huhtasaari turvapaikanhakijoista MTV:n vaalitentissä: "Suomalaisten pitää auttaa omia lähimmäisiä – Afrikassa on omat lähimmäiset"

16:54

MTV:n illan presidentinvaalitentissä puitiin monien muiden aiheiden lisäksi myös turvapaikanhakijoiden tilannetta. 

Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten pitäisi poistua maasta joko vapaaehtoisesti tai pakolla, mutta muun muassa kirkko on päättänyt suojella näitä laittomasti maassa olevia ihmisiä.

Vaaliväittelyn käsiäänestyksessä kysyttiin, ketkä ehdokkaista hyväksyvät kirkon toiminnan?

Kätensä nostivat kaikki, paitsi Vanhanen, Väyrynen ja Huhtasaari.

– Kirkko ei voi estää viranomaisia panemasta täytäntöön lainvoimaisia päätöksiä, esimerkiksi piilottelu, kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen perusteli.

– Auttaa saa, mutta ei piilotella. En hyväksy myöskään kansalaistottelemattomuutta, lakia pitää noudattaa, kommentoi keskustan Matti Vanhanen.

– Kirkon tulee ehdottomasti noudattaa lakia. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saneet pitäisi ottaa säilöön, ja sieltä olisi vain yksi tie ulos: oma maa, sanoi perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

– Jos henkeesi ei kohdistu uhka, sinun pitää lähteä täältä pois. Lähimmäisiä pitää auttaa omassa maassa. Suomalaisten pitää pitää huolta omista lähimmäisistä ja Afrikassa on omat lähimmäiset, perussuomalaisten presidenttiehdokas jatkoi.

– Täältä on lähetetty esimerkiksi perheitä Afganistaniin, mikä on hyvin kyseen alainen päätös, ja ymmärrän hyvin kirkon kantaa, sanoi Vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Haavisto muistutti, että suurin osa pakolaisista on paennut lähialueille, ja että Eurooppaan tuli heistä vain murto-osa.

– Hyväksyn tietyissä tapauksissa lain rikkomisen, kun siitä ottaa vastuun, vihreiden Pekka Haavisto sanoi.

Istuva presidentti Sauli Niinistö kommentoi käsiäänestyksen tulosta näin: 

– Tämä keskustelu näyttää käsiäänestyksen huonon puolen: samoilla perusteilla käsi nousee tai jää alas.

– Ihmisen suojeleminen ei ole lainvastaista, missään laissa ei sanota niin. Mutta jos aktiivisesti vastustaa viranomaisen toimintaa, silloin ollaan rajan toisella puolella. Suomessa ei myöskään ole lakia, joka kieltää ihmisen piilottamisen, Niinistö sanoi.

– Ei saa piilottaa, ei saa estää viranomaisen toimintaa, mutta saa auttaa, Väyrynen toisti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.