HU: Yhden kaverin sääntö ei kannata – "Lapsilähtöinen ajatus tämä ei ole"

Helsingin Uutiset kirjoitti viime torstaina joillekin perheille tutusta ilmiöstä, joka sulkee yhden tai useamman lapsen leikkien ulkopuolelle. Asiantuntija ei usko, että yhden kaverin sääntö tukisi lapsen kehitystä optimaalisesti.

Helsingin Uutiset kertoo tapauksesta, jossa alakoululainen poika tuli kotiin murheellisena.

– Kaverit olivat leikkineet kolmestaan, mutta kun he olivat olleet menossa sisään yhden heistä kotiin, sinne oli saanutkin mennä vain yksi kaveri. Kaveri valitsi toisen, ja meidän pojan piti lähteä kotiin. Hän oli hölmistynyt ja totta kai se tuntui pahalta, pojan äiti kertoo lehdelle.

Lehden haastattelemat äidit kertovat ymmärtävänsä, että vanhemmat todennäköisesti pyrkivät rauhoittamaan kotioloja kaverimäärän rajoittamisella. He ovat kuitenkin huolissaan siitä, millaisia seurauksia säännöllä on lasten sosiaalisille suhteille ja vallankäytölle.

Lapsilähtöisyys puuttuu

– Herää kysymys, mistä ja miksi tällainen sääntö on syntynyt. Lapsilähtöinen ajatus tämä ei ole, Helsigin Uutisten haastattelema lapsi- ja nuorisopsykiatri, ylilääkäri Kirsi Kettunen Pelastakaa Lapset ry:stä pohtii.

Kettunen uskoo, että yhden kaverin sääntö ei  tue lasten kehitystä optimaalisella tavalla.  Hänen mukaansa aikuisten tulisi ennemmin tukea kuin estää lastensa tervettä sosiaalisia kehitystä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja