HS: Tupon tasa-arvoeriä ei käytetä tarkoitukseensa

Suuri osa palkkojen tasa-arvoerästä käytetään yleiskorotuksiin, vaikka sen tarkoituksena on korjata naisten ja pienipalkkaisten palkkoja.

Suuri osa tulopoliittisessa sopimuksessa sovituista palkkojen tasa-arvoeristä on valumassa palkkojen yleiskorotuksiin, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Tasa-arvoerän tarkoituksena on tasapainottaa naisten ja matalapalkkaisten palkkatasoa. Erä muodostuu naispalkkaerästä ja matalapalkkaerästä.

Monet alat neuvottelevat parhaillaan siitä, kuinka erä kohdistetaan. Maksuun tasa-arvoerä on tulossa kesäkuun alussa. Mikäli erän käytöstä ei erikseen muuta sovita, se maksetaan yleiskorotuksena kaikille alan palkansaajille.

Useat yksityisen sektorin alat ovat jo sopineet käyttävänsä tasa-arvoerän yleiskorotuksiin. Suuret naisvaltaiset alat neuvottelevat kuitenkin yhä asiasta.

Kunnat päättävät itsenäisesti

Valtio ja kunnat ovat saaneet tasa-arvoerän käytöstä yleisohjeet, joiden mukaan erä tulee kohdentaa sinne, missä naisten työn vaativuus ja palkka eivät kohtaa.

Kunnat, kuntayhtymät ja valtion virastot kuitenkin päättävät erän käytöstä omatoimisesti.

Ainakin opettajien tasa-arvoerien osalta on varmistunut, että summa maksetaan kaikille yleiskorotuksena.

Jos ratkaisu erien käytöstä venyy, on todennäköisempää, että alat päätyvät yleiskorotuksiin palkkarakenteiden korjaamisen sijaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat