Mainos

HS: Tupon tasa-arvoeriä ei käytetä tarkoitukseensa

Suuri osa palkkojen tasa-arvoerästä käytetään yleiskorotuksiin, vaikka sen tarkoituksena on korjata naisten ja pienipalkkaisten palkkoja.

Suuri osa tulopoliittisessa sopimuksessa sovituista palkkojen tasa-arvoeristä on valumassa palkkojen yleiskorotuksiin, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Tasa-arvoerän tarkoituksena on tasapainottaa naisten ja matalapalkkaisten palkkatasoa. Erä muodostuu naispalkkaerästä ja matalapalkkaerästä.

Monet alat neuvottelevat parhaillaan siitä, kuinka erä kohdistetaan. Maksuun tasa-arvoerä on tulossa kesäkuun alussa. Mikäli erän käytöstä ei erikseen muuta sovita, se maksetaan yleiskorotuksena kaikille alan palkansaajille.

Useat yksityisen sektorin alat ovat jo sopineet käyttävänsä tasa-arvoerän yleiskorotuksiin. Suuret naisvaltaiset alat neuvottelevat kuitenkin yhä asiasta.

Kunnat päättävät itsenäisesti

Valtio ja kunnat ovat saaneet tasa-arvoerän käytöstä yleisohjeet, joiden mukaan erä tulee kohdentaa sinne, missä naisten työn vaativuus ja palkka eivät kohtaa.

Kunnat, kuntayhtymät ja valtion virastot kuitenkin päättävät erän käytöstä omatoimisesti.

Ainakin opettajien tasa-arvoerien osalta on varmistunut, että summa maksetaan kaikille yleiskorotuksena.

Jos ratkaisu erien käytöstä venyy, on todennäköisempää, että alat päätyvät yleiskorotuksiin palkkarakenteiden korjaamisen sijaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.