Mainos

HS: Syyttäjä moittii Nokiaa sähköpostien urkinnasta

Nokia kiistää väitteet yksittäisten ihmisten sähköpostiliikenteen seuraamisesta.

Helsingin Sanomien mukaan matkapuhelinyhtiö Nokian turvallisuusosasto on selvittänyt luvatta työntekijöidensä yksityisiä sähköpostiyhteyksiä ja tutki tavallista tarkemmin kaikki isot liitetiedostolähetykset 2000-2001. Nokia epäili työntekijöitään tietovuodosta. Tiedot perustuvat Vantaan kihlakunnansyyttäjän Jukka Haaviston tekemään syyttämättäjättämispäätökseen.

Nokia kiistää väitteet yksittäisten ihmisten sähköpostiliikenteen seuraamisesta. Yhtiön mukaan liikennemäärää selvitettiin vain palvelimen sähköpostiliikennetietojen perusteella. Niistä tehtiin otospohjaisia massa-analyysejä.

Kihlakunnansyyttäjä Haaviston mukaan Nokiassa rikottiin lakia. Turvaosastolla ei ollut oikeutta hankkia sähköpostien teletunnistetietoja, vaikka yhtiö epäili tietovuotoja.

Syyttäjä pui asiaa pohtiessaan, tulisiko kahta poliisia syyttää virkarikoksesta, koska he eivät laatineet rikosilmoitusta Nokian turvallisuusosaston toimista vuonna 2001. Haavisto jätti syyttämättä poliiseja.

Kihlakunnansyyttäjän Haavisto mukaan poliisilla olisi ollut syytä epäillä rikosta sen osalta, käsiteltiinkö teletunnistetietoja Nokiassa asianmukaisesti. Haavisto vahvisti, että lehden tiedot tapahtumista pitävät pääosin paikkansa.

- Pitää muistaa, että kyse on tilanteesta, jossa Nokia on itse ottanut niin paljon tietoja kuin heidän mielestään on asianmukaista. Yhtiö siis seurasi, kuka lähetti viestejä minnekin. Nykykäsityksen mukaan se ei ole asianmukaista, ja sitä asiaa poliisin olisi pitänyt selvittää, Haavisto sanoi.

Nokian turvallisuusosaston mahdollinen rikos olisi jo vanhentunut, sillä syyte tavallisesta viestintäsalaisuuden rikkomisesta pitää nostaa kahden vuoden kuluessa. Törkeästä viestintäsalaisuuden rikkomisesta Nokiassa ei ollut kysymys, koska viestien sisältöön ei tiettävästi kajottu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.