Mainos

HS: Pohjois-Koreassa asuu yksi suomalaisperhe – eivät saa ystävystyä paikallisten kanssa

Viime syksynä Pohjois-koreaan muuttanut joensuulaisperhe paljastaa yksityiskohtia suljetusta diktatuurista Helsingin Sanomissa.

Pasi Pitkänen perheineen muutti Pohjois-Koreaan työn perässä. Lehden mukaan he ovat maan ainoita suomalaisia. Pitkänen on suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin maakoordinaattori ja siemenperunaprojektien vetäjä. Pitkänen opettaa pohjoiskorealaisille muun muassa perunan uusia viljelystapoja.

Pitkänen kertoo lehden haastattelussa perheen asuvan ulkomaalaisille erikseen osoitetulla alueella. Heillä on käytössään matkapuhelinliittymät, jotka ovat tarkoitettu ulkomaalaisille. Perhe ei saa hankkia pohjoiskorealaisia ystäviä.

– Kadulla ja kaupoissa voimme tietenkin vapaasti jutella kenen kanssa tahansa. Pohjoiskorealaiset rakastavat lapsia, tosi usein he tulevat silittämään ja jututtamaan lapsia. Antavat omenan tai banaanin, Pitkänen kertoo lehden haastattelussa.

Kaupungissa perhe saa liikkua vapaasti, mutta maaseudulle lähtemiseen on kysyttävä lupa ja otettava mukaan oma autonkuljettaja.

– Kuulemani mukaan Pjongjangissakin on ulkomaalaisilta kiellettyjä alueita, mutta toistaiseksi niitä ei ole osunut meidän reiteillemme, Pitkänen kertoo lehdelle.

Kun Pitkänen palaa perunahommista Pjongjangiin, auto pitää pestä. Sääntöjen mukaan likaisella autolla ei saa ajaa pääkaupungin kaduilla.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.