HS: Mielipiteet painavat eniten ehdokkaan valinnassa

Tärkeintä ehdokkaan valinnassa on tämän mielipiteiden yhteensopivuus omien kanssa, ilmenee Helsingin Sanomien kyselystä. Vastaajista 93 prosenttia piti yhteneviä mielipiteitä merkittävinä.

Joka toisen päätökseen vaikuttaa ehdokkaan mahdollisuudet tulla valituksi. Läpimenon todennäköisyyttä pitävät tärkeänä etenkin keskustan kannattajat, kun taas vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista harvempi antaa sille painoarvoa.

Yksittäisen tärkeän asian ajamista arvostaa yli 40 prosenttia potentiaalisista äänestäjistä. Perussuomalaisten kannattajille yhden asian ajaminen on muita puolueita tärkeämpää.

Ehdokkaan ulkonäöllä on väliä 5 prosentille vastaajista. Keskiarvoa nostavat kokoomuksen kannattajat, joista joka kymmenes pitää ulkonäköä tärkeänä tekijänä ehdokkaan valinnassa.

Tietoa ehdokkaista haetaan muun muassa sanomalehdistä ja television keskusteluista ja tenteistä. Myös keskusteluilla läheisten kanssa ja vaalikoneilla sekä ehdokkaiden tapaamisella kasvokkain on väliä. Vaalikoneita arvostavat erityisesti vihreiden kannattajat, jotka antavat niille paljon enemmän painoarvoa kuin henkilökohtaisille tapaamisille.

TNS Gallup kysyi äänestyspäätökseen vaikuttavista tekijöistä alkukuusta. Virhemarginaali on pari prosenttiyksikköä suuntaansa.

Korjattu STT:n alkuperäistä uutista. Vihreiden kannattajat antavat vaalikoneille enemmän, ei vähemmän, painoarvoa.

  

Lue myös:

    Uusimmat