HS: Elisa hidastaa ulkomaiden dataliikenteen minimiin – Sonera ja DNA eivät mieti vastaavia toimia

Teleoperaattori Elisa aikoo pudottaa huhtikuun lopussa ulkomaiden datasiirtonopeuden 0,25 megabittiin sekunnissa, kertoo Helsingin Sanomat. Kilpailijat Sonera ja DNA eivät ole lehden mukaan suunnitelleet vastaavia toimia.

Huhtikuun lopussa astuu voimaan EU:n uusin hintasäätelyasetus, joka määrää, että datasiirto megatavua kohti toisessa EU-maassa saa maksaa enintään viisi senttiä enemmän kuin kotimaassa. Elisa aikoo kiertää asetusta pudottamalla datasiirtonopeuden ulkomailla 0,25 megabittiin sekunnissa. Nopeamman yhteyden saa käyttöön lisämaksulla.

EU:n asetuksessa ei ole määritelty datasiirron miniminopeutta.

Elisan henkilöasiakkaiden puhelinliittymistä vastaava johtaja Jan Virkki kertoi Helsingin Sanomille, että tavoitteena on suojella kuluttajaa. Hänen mukaansa peruskäyttäjälle riittää hitaampikin nopeus. Suomessa puhelinliittymien tiedonsiirtonopeudet vaihtelevat yleisesti 10–100 Mbit/s välillä.

Elisan kilpailijat Sonera ja DNA eivät ole suunnitelleet vastaavaa datasiirron hidastamista ulkomailla. DNA:n kuluttajapuolen johtaja Pekka Väisänen arveli, että lainsäätäjä ei olisi yksinkertaisesti ottanut huomioon Elisan tekemää ratkaisun mahdollisuutta.

– On varmaan tehty sellainen oletus, että data liikkuu niin kuin tähänkin asti, hän sanoi HS:lle.

Viestintävirasto selvittää parhaillaan, onko Elisan toiminta asetuksen vastaista vai ei.

Lue myös:

    Uusimmat