Mainos

Howardin konservatiivit vaalivoittoon Australiassa

Pääministeri John Howardin johtaman konservatiivien ja kansallismielisten liittouman ennustetaan saavan lisää paikkoja parlamentin alahuoneeseen. Voitto merkitsee Howardille jo neljättä pääministerikautta.

Pääministeri John Howardin johtamat konservatiivit ovat menossa kohti voittoa Australian parlamenttivaaleissa. Kun noin kolme neljäsosaa äänistä oli laskettu, oli konservatiivien ja kansallismielisten liittouma tietokone-ennusteiden mukaan lisäämässä enemmistöään parlamentin alahuoneessa. Oppositiossa olevaa työväenpuoluetta johtava Mark Latham myönsi vaalitappion.

-Tänään ei ollut meidän päivämme, Latham, 43, sanoi kotikaupungissaan Sydneyssä.

Latham oli luvannut vetää australialaiset joukot pois Irakissa jo tämän vuoden puolella, jos hän olisi voittanut vaalit.

Hallituspuolueiden voitto merkitsee jo neljättä pääministerikautta Howardille. Pääministeri sanoi, että australialaisten on syytä olla ylpeitä hallituksen osallistumisesta sotaan terrorismia vastaan. Ennen vaaleja tehdyissä mielipidekyselyissä vaaleista ennustettiin hyvin tasaväkisiä. Howard, 65, viittasi voitonpuheessaan myös toiseen lauantaina vaalit järjestäneeseen maahan, Afganistaniin.

-Kun afganistanilaiset äänestävät tänään, ja erityisesti pitkään sorron alla elänet afganistanilaiset naiset, niin meidän on syytä olla ylpeitä osallistumisestamme (Afganistanin) vapautukseen.

Ennusteiden mukaan Howardin johtamat konservatiivit ja heidän kansallismielinen tukipuolueensa kasvattavat enemmistöään parlamentin 150-jäsenisessä alahuoneessa ja saattavat saada enemmistön myös parlamentin ylähuoneeseen, senaattiin. Howardin voitto on epäilemättä ilon aihe myös Yhdysvaltain presidentille George Bushille, joka itse joutuu mittauttamaan kannatuksensa ensi kuussa pidettävissä presidentinvaaleissa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.