Mainos

Hovioikeus lähes puolitti tuhopolttajan tuomion - vaara 12 ihmiselle ei riittänyt

Helsingin hovioikeus on alentanut Vuosaaressa rivitalon sytyttäneen miehen vankeustuomiota. Helsingin käräjäoikeudessa 22-vuotias Joona Ensio Henriksson oli saanut neljän vuoden vankeustuomion, mutta hovioikeus pudotti sen kahteen ja puoleen. Hovi hylkäsi syytteen törkeästä tuhotyöstä.

Henriksson sytytti marraskuisena yönä rivitalon Helsingin Vuosaaressa Porslahdenkujalla. Talon neljästä asunnosta yksi tuhoutui palossa lähes täysin ja kaksi muuta kärsi palovahinkoja. Asunnoissa oli kaksitoista ihmistä, jotka kaikki selvisivät hengissä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Henrikssonin törkeästä tuhotyöstä, koska tulipalo aiheutti suurelle ihmismäärälle konkreettisen vakavan vaaran.

Helsingin hovioikeus oli Henrikssonin syyllisyydestä samaa mieltä, vaikka mies hovissa edelleen kiistikin syyllisyytensä. Valvontakamera todisti hänen liikkuneen alueella. Hänen puhelimensa löytyi palopaikan läheisyydestä, kiinniotettaessa Henrikssonilla oli tulitikkuja ja vaatteissa oli leimahduksesta syntyneitä palojälkiä.

Mikä on "suuri määrä"?

Hovioikeus kuitenkin hylkäsi syytteen törkeästä tuhotyöstä ja tuomitsi hänet tuhotyöstä. Rikoslain mukaan törkeä tekomuoto edellyttää, että suuri ihmismäärä on vaarassa.

- Ottaen huomioon oikeuskäytäntö 12 henkilöä ei kuitenkaan ole lain tarkoittama suuri ihmismäärä. Koska tulipalosta ei ole näytetty aiheutuneen vakavaa hengen tai terveyden vaaraa suurelle ihmismäärälle, syyte törkeästä tuhotyöstä on hylättävä, hovioikeus lausui.

Hovioikeus viittasi korkeimman oikeuden 2003 antamaan ennakkopäätökseen, jossa KKO totesi törkeän tekomuodon edellyttävän vaarassa olevan kymmeniä ihmisiä. KKO:n ennakkopäätöksessä oli kyse autopommista, jolla oli tarkoitus surmata rikollisjengin johtaja 2001. KKO hylkäsi siinä syytteen törkeästä tuhotyöstä, koska pommi ei räjähtäessään aiheuttanut vaaraa riittävän monelle ihmiselle.Päärikos jutussa oli murhanyritys.

Tuhotyön rangaistusasteikko on 4 kk - 4 v vuotta vankeutta, kun törkeässä tekomuodossa se on 2 v -10 v vankeutta.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden langettamia korvauksia. Henrikosson joutuu maksamaan yhteensä 233 000 euron korvaukset aiheuttamistaan vahingoista ja kärsimyksestä. Suurin osa siitä muodostuu 148 000 korvauksesta If vahinkovakuutusyhtiölle. Asukkaiden kärsimyskorvaukset olivat 3000-4000 euroa kullekin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.