Hotellishampoot ja ravintoloiden kertakäyttöketsupit jäämässä historiaan EU:ssa

EU haluaa eroon kertakäyttöpakkauksista - Pakkausteollisuus huolissaan markkinoiden pienenemisestä 1:51
Katso myös juttu joulukuulta 2022: EU haluaa eroon kertakäyttöpakkauksista – pakkausteollisuus huolissaan markkinoiden pienenemisestä

EU:ssa on päästy alustavaan sopuun pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetusehdotuksesta, kertoo ympäristöministeriö tiedotteessaan.

RKP:n europarlamenttiedustajan Nils Torvaldsin mukaan Suomen panttijärjestelmä on turvattu, kunhan muovi-, alumiini- ja lasipakkausten riittävän korkea kierrätysaste pystytään osoittamaan.

Hänen mukaansa muovin kierrätysaste tulee olemaan suurin haaste Suomessa.

– Ei ole mitään syytä salata, että tämän osatavoitteen saavuttaminen vaatii määrätietoisia toimia kansallisella tasolla, Torvalds sanoo tiedotteessaan.

Sen mukaan parlamentin ja neuvoston odotetaan hyväksyvän sovun kevään aikana ennen kuin asetus voi astua voimaan. 

Asetus tulisi sovellettavaksi 18 kuukauden päästä sen voimaantulosta.

Ehdotus kieltäisi esimerkiksi majoitusalalla käytettävät pienet shampoo- tai vartalovoidepullot sekä elintarvikkeiden, juomien, mausteiden ja kastikkeiden kertakäyttöiset pakkaukset hotelli-, ravintola- ja catering-alan tarjoiluissa. 

Myös hedelmien ja vihannesten kertakäyttöiset muovipakkaukset jäisivät näillä näkymin historiaan.

Etujärjestöt kyseenalaistavat

Suomi pitää tärkeänä, että uudelleenkäyttötavoite ei koske maitoa ja muita helposti pilaantuvia juomia, joille uudelleenkäyttöön soveltuvat pakkaukset eivät olisi elintarvikehygienian kannalta tarkoituksenmukaisia.

Suomi pitää hyvänä myös sitä, että viini on tavoitteiden ulkopuolella, koska uudelleenkäyttöjärjestelmien luominen olisi tuontituotteelle hankalaa.

Ruoka-alan etujärjestöt Elintarviketeollisuusliitto, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ja Kaupan liitto sekä Suomen Palautuspakkaus ovat kritisoineet asetusehdotuksen nopeaa etenemistä.

– Uhkana on, että suomalaiselta kaupalta ja elintarviketeollisuudelta edellytetään satojen miljoonien eurojen investointeja muun muassa uusiin pakkauslinjastoihin ja juomapakkausten keräysjärjestelmiin ilman, että tiedetään, tuovatko muutokset hyötyä ympäristölle, järjestöjen tiedotteessa todettiin perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat