Mainos

Honkapohjaa esitetään Suomen Pankin johtokuntaan

Suomen Pankin johtokunnasta vapautuu paikka vuoden vaihteessa. Lopullisen päätöksen nimityksestä tekee presidentti.

Eduskunnan pankkivaltuusto esittää Suomen Pankin johtokunnan uudeksi jäseneksi professori Seppo Honkapohjaa.

Pankkivaltuuston puheenjohtaja Seppo Kääriäinen perusteli Honkapohjan valintaa sillä, että hänen myötään Suomen Pankkiin saadaan lisää kansainvälistä kokemusta. Pankkivaltuusto päätyi ratkaisuunsa yksimielisesti ja ennätysajassa, sillä hakuaika virkaan päättyi maanantaina.

Pankkivaltuustosta nimitysasia etenee valtioneuvostoon, ja lopullisen päätöksen asiasta tekee presidentti. Kääriäisen mukaan valtuusto on keskustellut nimityksestä presidentti Tarja Halosen kanssa.

- Estettä ei ole näköpiirissä, Kääriäinen totesi.

Johtokunnan jäsenen tehtävää tavoitteli tusinan verran hakijoita, joista valtuusto haastatteli seitsemää. Ehdolla olivat muun muassa Suomen Pankin osastopäälliköt Antti Suvanto ja Pentti Pikkarainen, valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Vesa Vihriälä ja entinen kansanedustaja Arja Alho.

Pankkivaltuuston esittämä Seppo Honkapohja on vuodesta 2004 lähtien toiminut Cambridgen yliopiston makrotaloustieteen professorina. Vuonna 1951 syntynyt Honkapohja on toiminut myös Suomen Akatemiassa, Helsingin yliopistossa, Harvardin yliopistossa ja Turun yliopistossa. Honkapohjan tutkimustyö käsittelee pääasiassa rahapolitiikkaa.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenen paikka vapautuu vuoden vaihteessa, kun johtokunnan nykyinen varapuheenjohtaja Matti Louekoski jää eläkkeelle.

Honkapohja tyytyväinen mutta yllättynyt

Honkapohja kertoo olevansa tyytyväinen mutta jossakin määrin yllättynyt siitä, että eduskunnan pankkivaltuusto päätti esittää häntä Suomen Pankin uudeksi johtajaksi.

Hänen mukaansa maailmalla ei kuitenkaan ole tavatonta, että keskuspankin johtajaksi noustaan akateemisesta maailmasta. Muun muassa Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke on lähtöisin tutkimuksen piiristä.

Tutkimus ja käytännön keskuspankkityö ovat nykyään hyvinkin tiiviissä yhteistyössä, Honkapohja arvioi.

Hän kuvailee vahvuuksikseen makrotalouden ja erityisesti rahapolitiikan tuntemusta. Suomen Pankin johtajalta vaaditaan nimenomaan rahapoliittista osaamista.

Suomen Pankin tehtävät määräytyvät Honkapohjan mukaan Euroopan keskuspankin kautta. Sen vuoksi valinnassa painoi myös kansainvälinen asiantuntemus, hän arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.