Hongkongin pääkonsuli: Snowden ei voi majailla täällä

Jos NSA-vuotaja Edward Snowden haluaisi samanlaista kohtelua kuin Wikileaksin perustaja Julian Assange, Snowdenin ei kannattaisi kääntyä ainakaan Suomen Hongkongin pääkonsulaatin puoleen.

Assange onnistui saamaan turvapaikan Ecuadorista astumatta lainkaan Britannian rajojen ulkopuolelle. Hän on majaillut siitä lähtien Ecuadorin suurlähetystössä.

Suomen Hongkongin pääkonsulaatista kerrotaan, että jos Snowden ilmestyisi pääkonsulaatin ovelle turvapaikanhakuaikeissa, hänelle kerrottaisiin, että sitä voi hakea vain Suomesta.

–Turvapaikkaa voi melkeinpä aina hakea vain siitä maasta tai sen maan rajalta, josta turvapaikkaa hakee. Sitä ei voi hakea etukäteen, niin kuin viisumia. Eli nyt kun hän on Hongkongissa, hän voisi kävellä paikallisten viranomaisten luokse ja hakea turvapaikkaa Hongkongissa, pääkonsuli Annikki Arponen kertoo.

Arposen mukaan tilanne olisi sama, jos hän hakeutuisi Suomen Pekingin-suurlähetystöön ja hakisi turvapaikkaa sitä kautta.

–Se ei ole Suomen aluetta. Varsinkin kun meidän toimistot, niin kuin myöskin Pekingin suurlähetystön tilat, sijaitsevat aivan normaaleissa liikehuoneistorakennuksissa.

Konsulaatissa ei voi edes yöpyä

Majapaikkakaan ei Snowdenille kevein perustein heltiäisi.

–En ota asiaan kantaa suurlähetystyön puolesta, mutta yleisen käytännön mukaan kenelläkään ei ole mitään kansainvälistä majailuoikeutta. Hädänalaisia kyllä autetaan, mutta se, että joku tulisi kysymään, että voinko jäädä tänne, niin se kyllä yleensä hoidetaan jollakin muulla tavalla, Arponen avaa.

Esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa yksi tai useampi henkilö majoittuu rakennukseen ilman lupaa, konsulaatista pyydetään paikalliset viranomaiset paikalle selvittämään asiaa. Tilanteissa toimitaan paikallisten järjestyssääntöjen ja rakennuksen omien sääntöjen mukaan.

–Täällä ei kukaan saa edes olla yötä eikä tänne saa jäädä majailemaan. Se on aina poikkeustilanne, jos joku majoittaa ihmisen suojaan luoksensa yksityiskotiin tai suurlähetystöön. Sellaista on kyllä sattunut, että ihminen jää jonkun luokse yksityiskotiin, ja se voi olla tietysti vaikka suurlähettilään koti, jos suurlähettiläs niin haluaa, Arponen sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että kyseessä ei ole mikään oikeus, johon voisi halutessaan tukeutua. Kyse on kuvaillussa tilanteessa siitä, että yksityishenkilö majoittaa toisen henkilön luokseen omana vieraanaan. Arposen mukaan tämänkaltaisesta järjestelystä on voinut olla kyse myös Julian Assangen tapauksessa.

–Ecuadorin suurlähettiläs on ottanut hänet sinne. Miten hän on sen asian hoitanut oman hallituksensa kanssa, siitä minulla ei ole tietoa. Jotenkin siitä on sovittu. Mutta ei hänelläkään ole ollut sinänsä mitään velvollisuutta ottaa Assangea sinne, Arponen kertoo.

Tällaista erityissopimusta ei olisi Arposen mukaan ainakaan Hongkongissa Snowdenille tarjolla.

–Täällä Hongkongissa meillä on vain tämä pääkonsulaatti, ei tänne voi majoittaa ketään. Eli Hongkongin osalta vastaus on ei.

Snowden piileskelee Hong Kongissa

Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun tietourkinnoista vuotaneen Snowdenin on kerrottu haluavan hakea turvapaikkaa ainakin Islannista. Amerikkalaisprofessori Christopher Blakesley Nevadan yliopistosta sanoi lehtihaastattelussa, että muita hyviä turvapaikanhakuvaihtoehtoja voisivat olla muun muassa Suomi, muut Pohjoismaat ja Ranska.

Entinen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n työntekijä Snowden majailee tuntemattomassa paikassa Hongkongissa. Yhdysvallat on aloittanut rikostutkinnan Snowdenin toimista. Maa ei ainakaan vielä ole vaatinut Snowdenin luovuttamista Hongkongista Yhdysvaltoihin.

Lue myös:

    Uusimmat