Mainos

Hongkongilaisten mitta täyttyi äitiysturismista

Hongkongin erityishallintoalueelle on viime vuosina houkuteltu mannerkiinalaisia turisteja ja sijoittajia. Miljoonien kiinalaisten saapuminen alueelle kuitenkin on tuonut mukanaan myös ongelmia.

Osa hongkongilaisista on jo ärsyyntynyt mannerkiinalaisista turisteista. Järjestelmällisessä Hongkongissa noudatetaan sääntöjä ja paikallisia häiritsee, kun meluisiksi tiedetyt mannerkiinalaiset tulevat alueelle omien tapojensa kanssa. 

Mannerkiinalaiset eivät myöskään välttämättä puhu lainkaan paikallista kantoninkiinaa tai englantia.

Hongkongilaisia häiritsee lisäksi se, että kiinalaiset sijoittajat ovat nostaneet kaupungin jo ennestään korkeita kiinteistöjen hintoja.

Suurin huolenaihe hongkongilaisilla on kuitenkin niin sanottu äitiysturismi - Manner-Kiinasta tullaan yhä useammin Hongkongiin synnyttämään. Arviolta jo noin 40 prosenttia Hongkongissa syntyvistä on mannerkiinalaisten vanhempien lapsia.

Hongkongissa voi kiertää yhden lapsen politiikkaa

Synnytysturismi-ilmiö vaikuttaa jo paikallisten hyvinvointiin: julkisen puolen sairaaloista on jouduttu käännyttämään hongkongilaisia synnyttäjiä pois, koska kaikki sairaalapaikat ovat täynnä ulkopaikkakuntalaisia.

Paikalliset ovat joutuneet turvautumaan yksityisiin sairaaloihin, joiden hintataso on luonnollisesti aivan eri luokkaa.  On tullut ilmi jopa tapauksia, missä perhe on menettänyt elinikäiset säästönsä yksityissairaalan äitiysosastolle.

Manner-Kiinan synnyttäjiä Hongkongiin houkuttelee tasokas terveydenhuolto. Lapsikuolleisuus on Manner-Kiinassa moninkertainen Hongkongiin verrattuna.

Joskus taustalla puolestaan on se, että perheet haluavat kiertää yhden lapsen politiikkaa. Kun toinen lapsi synnytetään ulkomaille tai Hongkongissa, perhe välttyy sakoilta, joita Kiinassa joutuu maksamaan toisesta lapsesta.

Lapselle oleskelulupa ja koulutus

Moni menee Hongkongiin synnyttämään, koska lain mukaan siellä syntynyt lapsi saa automaattisesti pysyvän oleskeluluvan Hongkongiin. Oleskelulupa pitää sisällään muun muassa oikeuden ilmaiseen ja laadukkaaseen peruskouluopetukseen, paikalliseen terveydenhuoltoon ja muihin palveluihin.

Lisäksi Hongkongin passilla pääsee matkustelemaan viisumivapaasti moniin maihin, toisin kuin Kiinan passilla.

Erityisesti peruskouluasia on muodostunut kynnyskysymykseksi mannerkiinalaisten tulvaa vastustaville tahoille. Hongkongilaiset vanhemmat kokevat olevansa epäreilussa asemassa, koska mannerkiinalaiset hyötyvät heidän verorahoillaan kustannetusta opetuksesta. Lisäksi paikoin on käynyt niin, että kun koulut ovat täynnä kiinalaislapsia, eivät hongkongilaislapset välttämättä mahdu haluamiinsa kouluihin.

Hongkong on ryhtynyt viime vuosina syynäämään raja-asemilla tarkkaan erityishallintoalueelle tulevien matkustuslupia äitiysturismin saamiseksi aisoihin.  Ongelmana on kuitenkin se, että monesti mannerkiinalaiset naiset tulevat turistina Hongkongiin. He eivät ole varanneet sairaalapaikkaa, vaan tulevat kaupunkiin viimeisillään raskaana.

Synnytyksen käynnistyessä naiset sitten hakeutuvat sairaalaan ensiapuosastolle, josta heitä ei voida käännyttää pois.

Epäreiluksi tilanteen kokevat hongkongilaiset ovat toistuvasti osoittaneet mieltään mannerkiinalaisten virtaa vastaan.

Toistaiseksi Hongkongin päättäjät eivät ole kuitenkaan ryhtyneet erityisiin toimiin ilmeisesti siksi, että kiinalaiset kuitenkin tuovat alueelle runsaasti lisätuloja.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.