Mainos

Holokaustin kieltäjälle vankeutta Itävallassa

Itävallan lain mukaan holokaustin kieltävästä lausunnosta voi saada enimmillään kymmenen vuotta vankeutta.

Holokaustin kieltänyt brittihistorioitsija David Irving on tuomittu kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Irving myönsi aiemmin päivällä itävaltalaisessa oikeudessa häntä vastaan nostetut syytteet. Irvingiä syytettiin siitä, että hän kielsi juutalaisten joukkotuhon 17 vuotta sitten Itävallassa pitämässään puheessa.

Irving, 67, totesi kuitenkin oikeudelle käsitystensä muuttuneen. Hän kertoi nähneensä viime vuosina "uutta tutkimusaineistoa", joka on todistanut natsien kaasukammioiden olemassaolon. Irvingin mukaan hänen aiemmat väitteensä siitä, että "Auschwitzissa ei ollut kaasukammioita, olivat vääriä".

-En ole holokaustin kieltäjä. Näkemykseni ovat muuttuneet. Historia on jatkuvasti kasvava puu, Irving sanoi.

Itävallan lain mukaan holokaustin kieltävästä lausunnosta voi saada enimmillään kymmenen vuotta vankeutta. Kahdeksanjäseninen tuomaripaneeli kokoontui illalla pohtimaan päätöstä puolustuksen ja syyttäjän loppupuheenvuorojen jälkeen.

Loppupuheenvuorossaan syyttäjä Michael Klackl listasi Irvingin lausuntoja vuoden 1989 jälkeen. Useat niistä olivat syyttäjän mukaan "antisemitistisiä tai Adolf Hitlerin henkilöä ihailevia", mikä hänen mukaansa todisti, että historioitsijan mielipiteet eivät ole muuttuneet.

Irving pidätettiin marraskuussa itävaltalaisella moottoritiellä tehdyssä rutiinitarkastuksessa. Hänestä annettiin pidätysmääräys jo vuonna 1989.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.