Mainos

Holm: Nuorten työllistäminen ykkösasia

Hallituksen kaksipäiväinen budjettiriihi alkaa huomenna. Siinä on tarkoitus lyödä pitkälti lukkoon se, mitä hallitus aikoo esittää eduskunnalle ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi.

- Budjettiriihen reunaehtoja ovat työllisyyden heikkeneminen, valtion kasvava velkaantuminen ja kuntien tiukka taloustilanne, arvioi Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.

Huomenta Suomessa vieraillut Holm näkee taloustilanteessa kuitenkin myös positiivisia merkkejä. Holm pitää velkaantumista järkevänä talouspolitiikkana.

- Yleisessä talouskehityksessä on nyt onneksi näkyvissä vähän valoa tunnelin päässä. Taantuma on nyt taittunut ja ollaan menossa pikkuhiljaa, osin haparoiden, ylöspäin. Nyt hoidetaan vielä tätä kriisiä, velanhoidon vuoro on tulevaisuudessa.

Työttömyys koskettaa monia

Toimitusjohtaja Pasi Holm huomauttaa, että kuluneen vuoden aikana on menetetty noin 60 000 työpaikkaa ja toiset 60 000 tullaan menettämään kevääseen mennessä. Holm toivookin, että työllisyyden hoitamista ei unohdeta.

- Hallituksen laatima meno-ohjelma on toteutunut melko hyvin, mutta nyt tarvitaan sisäisiä siirtoja työttömyyden hoitoon paljon enemmän kuin pari vuotta sitten ajateltiin. Valitettavasti työllisyys heikkenee edelleen ja pahimmillaan voidaan päätyä noin 350 000 työttömään, eli työttömyys koskettaa monia ihmisiä. Tähän hallituksen pitää kiinnittää huomiota.

Nuorten työllistäminen on Holmin mielestä nyt tärkeimpiä asioita. Hän ehdottaa esimerkiksi huojennuksia yrityksen työnantajamaksuihin, jos töihin palkataan nuori työnhakija.

- Hallituksen pitäisi erityisesti kiinnittää huomiota siihen, mikä on syksyllä ja keväällä valmistuvien nuorten työllistymistilanne. Nämä ihmiset ovat uusi joukko työttömyystilastoihin eikä heidän ole helppoa saada työpaikkaa. Heille tarvittaisiin jatkokoulutuspaikkoja ja uusia koulutusmuotoja.

- Myös yrityksiä olisi kannustettava ja tuettava nuorten työllistämiseen. On hankala tilanne, jos työura alkaa sillä, että on hyvä koulutus ja heti perään vuoden työttömyysjakso, Holm korostaa.

Veroja korotetaan kautta linjan

Pellervon toimitusjohtaja Pasi Holm uskoo, että välillisiä veroja ja tuloveroa nostetaan, mutta mihinkään nopeisiin korotuksiin hän ei usko.

- Ehkä mennään tällaiseen juustohöylä-tyyppiseen veronkorotukseen, eli kaikkia veroja nostetaan vähän. Uskon, että painopisteitä löytyy kulutus- ja ympäristöverojen puolelta, mutta en usko, että lähdetään mihinkään äkkijyrkkään toimintaan.

Lue myös:

"Työpaikkoja menetetään vielä 60 000." Katso toimitusjohtaja Pasi Holmin haastattelu (Huomenta Suomi 25.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.