Mainos

HOK-Elannon laajan lahjusjutun pääkäsittely alkaa – ex-kiinteistöjohtajan syytetään ottaneen 800 000 euroa lahjuksia

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään HOK-Elantoon liittyvän laajan lahjusjutun pääkäsittely.

HOK-Elannon entistä kiinteistöjohtajaa syytetään lahjusten ottamisesta. Syyttäjän mukaan Jari Leivo otti osuuskunnan liikekumppaneilta lahjuksia yhteensä liki 800 000 euron arvosta ja vastineeksi suosi niitä toimessaan.

Syyttäjän mukaan lahjuksilla Leivo rahoitti kahden tyttärensä hevosurheilu-uraa. Rahoja käytettiin muun muassa hevosten ostamiseen, tallipaikkamaksuihin sekä ratsastusvalmentajan palkkioihin, syytteissä sanotaan.

Leivoa syytetään lahjuksen ja törkeän lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2005–2012.

– Leivon tekoa on pidettävä törkeänä, koska Leivon itselleen tai toiselle pyytämä ja vastaanottaman etujen arvo on huomattava ja koska teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä sanoo haastehakemuksessa.

HOK-Elantoa ei epäillä jutussa rikoksista.

Leivo: Huippu-urheilu ei ole mahdollista ilman sponsoreita

Leivo on kiistänyt syytteet. Hänen mukaansa kyse oli normaalista huippu-urheilun sponsoroinnista, josta HOK-Elanto tiesi ja siihen myös osallistui.

– Syyte on perusteeton ja vakavasti virheellinen sekä teonkuvauksen että rikoshyötyvaatimuksen osalta, Leivo sanoi viime viikolla antamassaan tiedotteessa.

Leivo on korostanut, että kaikki rahat ovat menneet tyttärien sponsorointiin eikä hän ole henkilökohtaisesti saanut niistä mitään etua.

– Huippu-urheilu ei ole mahdollista ilman sponsoreita. Prosessi on yhteiskunnallisesti täysin turha -- kysymys on erittäin vanhoista (pääosin vanhentuneista) asioista, joissa ei ole mitään rikollista.

Leivon mukaan hänellä ei myöskään ole ollut itsenäistä päätäntävaltaa syytteissä mainituista sopimuksista, vaan päätökset tehtiin osuuskunnan hallituksessa.

Lahjuksista tuomittu Forma-Futuran omistaja myös syytteessä

Leivon lahjomisesta syytettynä on yhteensä 13 ihmistä. Lisäksi syyttäjä vaatii yhteisösakkoja neljälle yritykselle. Syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Yksi syytetyistä on arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistaja Leila Tuominen, joka kesäkuussa tuomittiin käräjillä kahden vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen Vantaan ex-apulaiskaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjomisesta. Käräjätuomio ei ole lainvoimainen, koska juttu on menossa hovioikeuteen.

Syyttäjän mukaan Forma-Futura antoi Leivolle yli 112 000 euroa vuosina 2005–2012. Vuosina 2006–2013 Forma-Futura teki syyttäjän mukaan HOK-Elannolle suunnittelutöitä yhteensä yli 970 000 euron arvosta.

– Leivo on kiinteistöjohtajana voinut päättää ja osallistua sen päätöksen tekemiseen, milloin suunnittelutoimeksianto annetaan Leila Tuomisen edustamalle Forma-Futuralle, syyttäjä sanoo.

Syyttäjä vaatii Tuomiselle vankeusrangaistusta ja seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa. Forma-Futuralle vaaditaan vähintään 250 000 euron yhteisösakkoa.

Tuominen ja Forma-Futura kiistävät syytteet ja sanovat, että kyse oli "tavanomaisesta" urheilusponsoroinnista.

– Forma-Futura on saanut sponsoroinnista vastikkeeksi mainosnäkyvyyttä. Sponsoroimisen ja Leivon palvelussuhteen välillä ei ole ollut mitään liityntää tai vaikuttamispyrkimystä, yritys sanoo käräjäoikeudelle toimittamassaan vastauksessa.

Rakennusyhtiöille vaaditaan satojentuhansien yhteisösakkoja

Syytettyinä ovat myös suuret rakennusyhtiöt Skanska Talonrakennus ja Caverion (entinen YIT-kiinteistötekniikka). Törkeästä lahjomisesta syytteessä ovat Skanskan entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki, nykyinen toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti sekä kaksi muuta yhtiön työntekijää.

Syytteiden mukaan Leivo sai Skanska Talonrakennukselta yli 63 000 euroa vuosina 2006–2012. Vuosina 2005–2013 Skanska Talonrakennus urakoi HOK-Elannolle rakennushankkeita yhteensä yli 133 miljoonan euron edestä.

Syyttäjä vaatii Skanska Talonrakennukselle vähintään 300 000 euron yhteisösakkoa. Yhtiö kiistää syytteet.

– Skanskan sponsorointi on kohdistunut kansainvälisesti menestyvään ratsastusjoukkueeseen. Sponsorointi on ollut avointa ja vastikkeellista -- Skanska on saanut sponsoroinnin avulla näkyvyyttä eikä se ole ollut Leivolle ja tämän perheelle osoitettua oikeudetonta etua, yhtiö sanoo vastauksessaan.

Caverionin toimitusjohtajaa Jarno Hacklinia vastaan on nostettu syyte perusmuotoisesta lahjonnasta elinkeinotoiminnassa. Sen lisäksi myös Caverionille vaaditaan vähintään 300 000 euron yhteisösakkoa.

Syytteen mukaan YIT-kiinteistötekniikka antoi vuosina 2007–2012 Leivolle yhteensä yli 73 000 euroa. Vuosina 2006–2012 YIT laskutti HOK-Elannolta rakennushankkeita yhteensä yli 24 miljoonan euron arvosta.

Caverion on kiistänyt syytteen. Sen mukaan se on toiminut urakoitsijana HOK-Elannon kohteissa jo ennen sponsoroinnin alkamista ja myös sen jälkeen.

– Maksetuilla sponsorointituilla ei ole ollut vaikutusta yhtiön urakointiin HOK-Elannon kohteissa, yhtiö sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.