Mainos

Kilparatsastuksen laillista sponsorointia vai korruptiota – oikeus antaa tänään ratkaisun HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan lahjusjutussa

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tänään ratkaisu HOK-Elannon entisen kiinteistöjohtajan epäillyssä lahjusjutussa.

Syyttäjien mukaan vuosina 1994–2012 kiinteistöjohtajana toiminut mies otti noin 700 000 euron edestä lahjuksia muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään. Rahat menivät tytärten kilparatsastuskuluihin, syytetyn mukaan täysin laillisesti.

Ex-kiinteistöjohtaja Jari Leivoa syytetään lahjuksen ja törkeän lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuosina 2005–2012. Hänen työhönsä kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen.

Leivo on ollut epäilyn alaisena jo hyvän aikaa, sillä oikeusprosessi esitutkinta mukaan luettuna on kestänyt yli seitsemän vuotta.

Syyttäjän mukaan lahjojia olivat HOK-Elannon kiinteistöyksikön kumppanit. Syytteessä lahjomisesta on yhteensä 13 ihmistä. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Leivo kertoi oikeudessa lokakuussa 2017 käyttäneensä suhteitaan hyväkseen pyytäessään sponsoreita tyttäriensä kilparatsastukseen, mutta hän kiistää syyllistyneensä mihinkään rikolliseen. Hänen mukaansa asiat on käännetty täysin päälaelleen.

"Ratsastus on kallis urheilulaji"

Leivon mukaan kaikki sponsorirahat käytettiin tytärten hevosurheiluun. Puolustus täsmensi useaan otteeseen oikeudessa, että ketään ei ole suosittu millään tavalla, eikä minkäänlaista vahinkoa ole kenellekään syntynyt.

– Euroakaan ei ole tullut tilille, kaikki sponsorirahat on nostettu toteutuneita kilpailu- ja valmennuskustannuksia vastaan, Leivo sanoi oikeudessa.

Kansainväliselläkin tasolla kilpailleiden Leivon tyttärien vuosibudjetti oli Leivon mukaan yhteensä noin 40 000–50 000 euroa.

– Kyse on kalliista lajista. Tavallinen perhe ei voi ilman sponsoreita harrastaa lajia, Leivo sanoi.

Syyttäjä: Pelkkä aikomus riittää tuomioon

Syyttäjän mukaan tuomioon riittää se, että Leivo olisi ottanut vastaan lahjuksia suosiakseen rahan antajia. Syyttäjä katsoo, että mitään lahjuksen antajien suosimista ei siis ole tarvinnut tapahtua.

– Leivolla oli rahantarve ja asema, jossa oli mahdollisuus vaikuttaa edunantajan sopimusten saantiin HOK-Elannon kohteissa, syyttäjä totesi loppulausunnossaan.

Syyttäjä on selittänyt tätä muun muassa mökkivertauksella. Jos joku lähtee mökille pestäkseen ikkunat, hänellä on aikomus toimia näin. Sillä taas ei ole syyttäjän mukaan väliä, menikö mökkireissu sittenkin lepäillessä, sillä aikomus ikkunoiden pesuun oli olemassa lopputuloksesta huolimatta.

Teko on syyttäjän mukaan erityisen raskauttava epäillyn laittoman menettelyn pitkän keston takia ja siksi, että Leivo on pyytänyt ja vastaanottanut etuja lukuisia kertoja eri tahoilta ja samalta taholta vuodesta toiseen. Leivon toiminta on syyttäjän mukaan horjuttanut elinkeinoelämän tervettä kilpailua.

Syyttäjä vaatii Leivolle noin kolmen ja puolen vuoden vankeutta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja