Mainos

HOK-Elannon ex-johtaja tyrmää lahjussyytteet: "Vanhoja asioita, joissa ei ole mitään rikollista"

HOK-Elannon entinen kiinteistöjohtaja Jari Leivo kiistää kaikki häntä vastaan nostetut syytteet Suomen rikoshistorian suurimpiin kuuluvassa lahjusvyyhdissä. Leivoa syytetään lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. 

– Syyte on perusteeton ja vakavasti virheellinen. Prosessi on yhteiskunnallisesti täysin turha, Leivon puolustus sanoo tiedotteessaan.

Laajan HOK-Elanto -juttukokonaisuuden valmisteluistunto on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkoaamuna.

Leivon epäillään ottaneen urheilusponsorointiin liittyviä lahjuksia itselleen ja läheisilleen useita satoja tuhansia euroja HOK-Elannon liikekumppaneilta aikavälillä 20.1.2005 - 10.4.2012. 

Syytteessä Skanskan johtoa

Syytettynä ovat Leivon lisäksi muun muassa rakennusyhtiö Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti. Häntä epäillään törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja lahjomisesta elinkeinotoiminnassa.

Syytettynä ovat myös toinen Skanskan nykyinen johtaja ja kaksi Skanskan entistä johtajaa. Ex-johtajista toinen on Skanskan entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki. Skanskan johtoa koskevissa syytteissä on kyse vuosista 2006-2012.

Lahjusepäilyt tulivat esiin, kun keskusrikospoliisi tutki Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjusjuttua.

"Kohtuuton esitutkinta"

Jari Leivon tyttäret ovat kuuluneet kansainväliselläkin tasolla kilpailleeseen esteratsastusjoukkueeseen, jota kymmenet suomalaiset yritykset ovat tukeneet. Keskusrikospoliisi epäilee osaa näistä sponsorituista lahjuksiksi.

Leivon puolustuksen mukaan lähes 5 vuotta kestänyt esitutkinta on ollut täysin kohtuuton keston, kustannusten ja tosiasiallisten vaikutusten suhteen.

– Asiassa on ollut oikeasti kyse tavanomaisesta ja hyväksytystä huippu-urheilun sponsoroinnista, josta Leivon työnantaja on tiennyt ja työnantaja on myös itse siihen osallistunut. Huippu-urheilu ei ole mahdollista ilman sponsoreita, puolustus toteaa.

Leivon mukaan kaikki sponsoritulot on käytetty huippu-urheilun kuluihin lyhentämättöminä.

– Kenellekään ei ole aiheutunut vahinkoa. Ketään ei ole suosittu. Kysymys on erittäin vanhoista asioista, joissa ei ole mitään rikollista.

Puolustus katsoo, ettei asialla ole mitään yhteiskunnallista intressiä.

– Esitutkinta ja sen kesto sekä asian saama julkisuus ovat aiheuttaneet kohteeksi joutuneelle perheelle jo ennen oikeudenkäyntiä vakavat negatiiviset seuraukset, Leivon puolustus kirjoittaa tiedotteessaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.