Hoitoon pääsyssä edelleen suuria eroja

Kunnissa odotellaan valtakunnallisia hoitoon pääsyn kriteerejä, jotka tulevat avuksi maaliskuussa voimaan tulevan hoitotakuun toteuttamiseen.

Potilaiden hoitoon pääsyssä on edelleen isoja eroja riippuen siitä, missä päin Suomea asuu. Maaliskuussa voimaan tulevan hoitotakuun avulla, jolla tasataan näitä eroja, ja yritetään saada ihmiset hoitoon määräajassa asuinpaikasta riippumatta.

Esimerkiksi Helsingissä erot hoitoon pääsyssä ovat terveysasemien välillä suuret.

- Tietyillä terveysasemilla on vaikeuksia lääkäripulan vuoksi, kertoo Helsingin terveyskeskuksen kehittämisjohtaja Riitta Simoila.

- Meillä on alkanut tällainen toimistohenkilökunnan ja jatkossa terveydenhuoltohenkilökunnan koulutus, jossa käydään läpi kiireellisten oireiden tunnistamista ja työnjakoa; mikä kuuluu lääkärille ja mikä sairaanhoitajalle ja mikä voi odottaa vähän pidempään ja mikä vähän vähemmän, kertoo ylilääkäri Antti Iivanainen Laajasalon terveysasemalta Helsingistä.

Ensi vuoden maaliskuusta lähtien erojen pitäisi alkaa tasoittua. Esimerkiksi hoidon tarve pitää jatkossa arvioida kaikilla terveysasemilla kolmen päivän kuluessa. Erikoissairaanhoitoon tulee päästä viimeistään puolessa vuodessa.

Arvioinnin avuksi ovat vuoden vaihteessa tulossa valtakunnalliset hoitoon pääsyn kriteerit. Niitä on kunnissa jo ehditty odottaa.

Esimerkiksi Helsingissä tällä hetkellä jonottavista lähes 15 000 potilaasta yksinkertaisesti ja nopeasti hoidettavat potilaat saanevat hoitotakuun myötä nopeimmin hoitoa. Helsingin terveyslautakunta on esittänyt hoitotakuuseen varautumiseen 30 miljoonaa euroa ensi vuodelle.

Suuria eroja MTV:n kummikunnissa

Terveydenhuollon jonot vaihtelevat tuntuvasti myös MTV:n kummikunnissa.

Terveysasemille ei-kiireelliseen hoitoon pääsee esimerkiksi Imatralla kolmen päivän sisällä, kun taas Rautavaaralla jonot ovat parin, kolmen viikon luokkaa.

Erikoissairaanhoidossa vähiten jonoja asukaslukuun suhteutettuna on Salossa, Rautavaaralla jonottajia on eniten.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat