Mainos

Hoitoon pääsy paranee uuden hoitotakuun myötä

Ylipitkät potilasjonot ovat jäämässä historiaan. Hallitus esittää, että uusi hoitotakuujärjestelmä otettaisiin käyttöön ensi maaliskuun alussa.

Hoitotakuujärjestelmän myötä potilaan on saatava asianmukaista hoitoa ei-kiireellisissä tapauksissa alle puolessa vuodessa. Jos sairaanhoitopiirit eivät kykene hoitoa järjestämään, ovat ne velvollisia hankkimaan hoidon ostopalveluna muualta Suomesta tai ulkomailta ilman että potilaalta perittävät maksut nousevat.

140 000 suomalaista jonottaa hoitoon pääsyä - heistä puolet on ollut jonossa yli puoli vuotta. Tämä tilanne helpottunee, kun eduskunta hyväksyy lait hoitotakuusta.

Lakiesitysten mukaan kansalaisen pitää saada asiantuntijaneuvoja terveyskeskuksesta heti yhteydenottopäivänään ainakin puhelimitse.

Hoidon tarve on arvioitava kolmen päivän kuluessa ja lääketieteellisesti perusteltu hoito on aloitettava puolen vuoden kuluessa.

- Uskon, että hoitoon pääsy on sujuvampaa, jonot lyhenee ja kansantalous kohenee, koska syntyy aika paljon säästöjä siitä, että ei olla töistä pois ja jonoissa ja päästään taas kuntoutukseen ja työelämään, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä uskoo.

Sairaanhoitopiireissä on laskettu, että hoitotakuun toteutuminen vaatisi kansantalouden säästöistä huolimatta riihikuivaa rahaakin - kuntien pitäisi satsata jokaiseen asukkaaseen 27 lisäeuroa.

Lisäksi tarvitaan uusia toimintatapoja ja yhteistyötä yli sairaanhoitopiirirajojen. Kunnat kun ovat velvollisia ostamaan hoitopalvelut vaikka ulkomailta, jos eivät itse pysty niitä tarjoamaan.

- Pelkällä rahalla tätä asiaa ei ratkaista, vaan tarvitaan toimintakäytäntöjen muutoksia, resurssien siirtoa myös terveydenhuollon sisällä ja keskittymistä vaikuttaviin hoitoihin. Hyvin monilla eri toimenpiteillä voidaan asiaa edesauttaa, Hyssälä painottaa.

Eduskunta saa hoitotakuulait käsittelyynsä huomenna. Järjestelmän on määrä tulla voimaan ensi maaliskuun alussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.