Mainos

Hoitoajoissa suuret vaihtelut sairaanhoitopiireittäin

Eri sairauksien kokonaishoitoaika sairaalajakson odotus- ja toipumisaika mukaan lukien vaihtelee huomattavasti maan eri sairaanhoitopiirissä. Tämä merkitsee samalla myös suurta kustannusvaihtelua.

Kuopion yliopiston tutkijat hakevat uutta tarkastelutapaa sairauksien kustannuksiin yhdistämällä kuntien sairaalamenoihin Kelan maksamat päivärahat.

Kuopion yliopiston ja Efektia Oy:n laajasta tutkimuksesta julkistettiin tänän 13 sairaanhoitopiirin tiedot neljän yleisimmän ja kalleimman sairausryhmän osalta.

Suurinta vaihtelu on iskiaspotilaiden hoidossa. Kokonaisaika on lyhyin Keski-Pohjanmaalla ja pisin Pohjois-Savossa. Odotusaika on vain 23 päivää Keski-Pohjanmaalla, mutta 61 päivää Pohjois-Savossa.

-Iskiaspotilailla saattaa heijastua nämä eri pitkät kokonaisajat erityyppisissä hoitokäytännöissä joissakin sairaaloissa 7 potilaalle 10:stä tehdään operatiivinen hoito, joissakin taas vastaavasti 7/10 hoidetaan konservatiivisesti, sanoo dosentti Arto Vehviläinen Kuopion yliopistosta.

Nyt on yhdistetty ensimmäisen kerran tiedot sekä kuntien sairaalakustannuksista että Kelan maksamista päivärahoista.

Ennen sairaahoitojaksoa maksetut päivärahat vaihtelivat huomattavasti ja sairaala-ajat olivat aika yhtenäiset.

Vehviläisen mukaan tämä merkitsee sitä että sairaalat on jo hiottu hyvään tuloskuntoon. Kustannusongelma piilee odotus- ja toipumisjaksojen pituudessa. Esimerkiksi sepelvaltimotaudin hoitoa on jo rukattu aivan viime vuosina.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.10.2002)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja