Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu tiistaina – uusi valtakunnansovittelija ei kiemurrellut: "Tilanne on erittäin vaikea"

Tehyn ja Superin sovittelupäivä sujui"erittäin vaikeassa tilanteessa"– MTV paikalla 1:28
Video: Tehyn ja Superin sovittelupäivä sujui "erittäin vaikeassa tilanteessa" – MTV paikalla

Tunnelma valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla oli tänään hyvin tunnusteleva, kun hoitajien työkiistan sovittelu käynnistyi.  

Kesätauon jälkeen hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT palasivat keskenään neuvottelupöytään viime viikolla. 

Tällä viikolla annetut lakkovaroitukset, veivät kiistan kuitenkin vasta virkaan astuneelle valtakunnansovittelijalle.

– Tämä oli oikein hyvä tapaaminen. Kävimme keskustelua kummankin osapuolen kanssa taustoista ja avattiin, missä ollaan ja minkä takia Bulevardille on päädytty, kertoi pari viikkoa sitten virkaan astunut valtakunnansovittelija Anu Sajavaara parituntisen tapaamisen jälkeen.  

Sovittelu jatkuu tiistaina ja torstaina. 

– Tilanne on erittäin vaikea, ei siitä ole kierteleminen. Yritämme tätä tässä nyt ratkoa ja onko mahdollisuuksia löytää yhteisiä etenemispolkuja, Sajavaara kuvasi tilannetta.

Kiistan osapuolet eivät kommentoineet ensimmäistä sovittelua tapaamisen jälkeen. 

Lakkovaroituksissa teho-osasto 

Syyskuulle annetut lakkovaroitukset koskevat yhtä päivää Kanta-Hämeen ja neljää päivää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, jossa lakko-uhan alla on myös teho-osasto. 

– Jos neuvotteluja tarvitsee vauhdittaa, niin niitä sitten vauhditetaan ja nyt siihen oli tarve, kertoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen

– Suomalaiset joutuvat välittömään hengenvaaraan, jos lakot toteutuvat, sanoo Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen

Lakon aikana tehdään suojelutyötä, jolla varmistetaan kriittiset toiminnot. Suojelutyön määrästä neuvotellaan paikallisesti. 

Hoitajien kohdalla työehtosopimuksesta on väännetty vuoden alusta saakka. 

Kesän kynnyksellä hoitajajärjestöt jättäytyivät ulos muun kunta-alan hyväksymästä sopimuksesta, vedoten liian pieniin palkankorotuksiin. 

Kunta-alan palkat nousevat normaalien korotusten lisäksi reilut viisi prosenttia viiden vuoden aikana.

Hoitajat ovat vaatineet 3,6 prosentin vuosittaisia palkankorotuksia normaalien korotusten päälle.  

– Tehylle ja SuPerille on ollut tarjolla historian suurimmat palkankorotukset. Käytännössä yleistä linjaa suurempi perusratkaisu, 5-vuotinen palkkaohjelma, palkkaharmonisaatio ja vielä paikalliset ratkaisut. Toivoisin kohtuutta vaatimuksiin, Jalonen vetoaa.  

– Tässä kriittisessä hoitajapulassa täytyy miettiä, miten hoitajien veto- ja pitovoima saadaan pidettyä. Tällä hetkellä se on palkasta kiinni, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola

"Tämä on huoltovarmuutta"

Hoitajajärjestöt ovat vedonneet myös hallitukseen, että se kohdistaisi rahaa enemmän terveydenhuoltoon. 

– Tämä on huoltovarmuutta. Hallituksen asia on huolehtia huoltovarmuudesta. Jos huoltovarmuus sakkaa niin, että meillä ei ole hoitajia hoitoa tarvitseville, niin lähimmäiset joutuvat silloin hoitamaan, sanoo Paavola.

– Silloin lähimmäinen, jonka ammatti ei ole hoitoala, joutuu jäämään pois työstään. Joten tämä dilemma on huomattavasti suurempi yhteiskunnallinen asia kuin mitä yritetään sanoa, hän jatkaa. 

Lisätty tieto suojelutyöstä klo 20.33.

Lue myös:

    Uusimmat