Lakko kouluissa ja päiväkodeissa alkaa: Katso videolta, miten opettajien lakko voi laajentua eri puolille Suomea: "Kummallista, että joka kierros pitää vääntää hemmetisti"

Opettajat aloittavat lakon keskiviikkona – näin porrastettu lakko etenee, jos sopuun ei päästä 4:23
Opettajat aloittavat lakon keskiviikkona – näin porrastettu lakko etenee, jos sopuun ei päästä

Kunta-alan työkiista jatkuu edelleen, minkä vuoksi myös opettajat siirtyvät lakkoilun piiriin porrastetusti eri puolilla Suomea. Katso yllä olevalta videolta, miten lakkokierrokset etenevät, jos sopuun ei päästä. 

Kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja koskeva työkiista jatkuu edelleen. Viime perjantaina hoitajajärjestöt Tehy ja Super aloittivat lakon, jonka piirissä on tällä hetkellä noin 25 000 hoitajaa kaikkiaan kuudessa sairaanhoitopiirissä

Nyt lakkoilu laajenee myös varhaiskasvatuksen ja koulujen piiriin, kun opettajat aloittavat lakkonsa Oulussa, Turussa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. 

Kaksipäiväisen (6.–7.4.) lakon piirissä on 7 000 opettajaa.

– Koulut ja päiväkodit ovat kiinni, eli niissä ei ole toimintaa. Kaikki tehtävät ovat lakon piirissä, OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen kiteyttää MTV Uutisille. 

Sekä opettajien ja hoitajien lakot tulevat lähiaikoina laajenemaan, ellei sopuun päästä. Katso jutun alussa olevalta videolta, miten opettajien lakko laajenee porrastetusti! 

Neuvottelut jatkunevat vielä tällä viikolla valtakunnansovittelijan johdolla

Luukkaisen mukaan osapuolet ovat neuvotelleet viimeksi viime viikon alussa maanantaina ja tiistaina. 

Myöhään tiistai-iltana valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi sovintoesityksen, jonka Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT hyväksyi. 

Palkansaajien pääsopijajärjestöt, eli JHL, JUKO, Jyty, Tehy sekä SuPer, puolestaan hylkäsivät sen.

Tämän jälkeen neuvotteluja ei ole käyty, mutta odotettavissa on, että valtakunnansovittelija kutsuu osapuolet pian yhteisen neuvottelupöydän ääreen.

– Sellainen näky on, että kyllä tässä alkaa jotakin tapahtua hänenkin suunnallaan. 

– On tullut ennakkotieto, että asiassa edetään lähiaikoina. Uskon, että tämän viikon aikana, Luukkainen pohtii. 

Palkankorotukset ja palkkaohjelma hiertävät neuvotteluissa

Luukkaisen mukaan ensimmäinen asia, josta neuvotteluissa tulisi päästä sopuun, on palkankorotukset, joita maksetaan kunta-alalla – myös siis opettajille. 

– On itseasiassa kummallista, että meidän pitää joka ainoa kierros vääntää hemmetisti siitä, että julkisen sektorin työntekijät saisivat edes saman kuin muut ja maailman huippua tekevät opettajat saisivat saman kuin muut, Luukkainen havainnollistaa turhautuneena.

Toinen kiistakysymys on Luukkaisen mukaan palkkaohjelma. 

– Jatkuvasti julkisen sektorin työntekijät ja sen mukana opettajat jäävät jälkeen yleisestä palkkakehityksestä.

– Meidän puolellamme ei ole niin sanottuja palkkaliukumia. Nyt tämä jälkeenjääneisyys pitää saada korjattua, Luukkainen sanoo. 

MTV paikalla mielenilmauksessa – hoitaja kommentoi ammattikunnan ahdinkoa:"Kaikki on pielessä" 3:52
MTV paikalla mielenilmauksessa perjantaina 1. huhtikuuta – hoitaja kommentoi ammattikunnan ahdinkoa: "Kaikki on pielessä"

Lue myös:

    Uusimmat