Kanta-Häme huolissaan hoitajapulasta, alkaa neuvotella suoraan hoitajajärjestöjen kanssa: "Ostamme työrauhan loppuvuodeksi"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri alkaa neuvotella paikallisesti sopimuksen suoraan hoitajajärjestöjen kanssa. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tuomitsee sairaanhoitopiirin aikeet.

Kunta-alan neuvottelut ovat edelleen jumissa sen jälkeen, kun hoitajajärjestöt Tehy ja Super hylkäsivät viime viikolla sovittelulautakunnan sovintoesityksen. 

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri pitää tilannetta niin huolestuttavana, että se alkaa neuvotella suoraan hoitajajärjestöjä edustavan Sote ry:n kanssa. 

– Hoitajapula ja ylityö- ja vuoronvaihtokielto näkyvät meille niin, että virkamiehet ovat todella huolissaan siitä, miten sairaanhoitopiiri pystyy tarjoamaan palvelut väestölle. Kun kansalliset neuvottelut eivät ole edenneet, niin virkamiesten ajatus oli, että ostetaan työrauha loppuvuodelle, kertoo sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Raution mukaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus antoi eilen "pitkän ja monipuolisen keskustelun ja äänestyksen" jälkeen sairaanhoitopiirin toimitusjohtajalle Seppo Rannalle luvan aloittaa neuvottelut. 

Rautio ja Ranta eivät ota kantaa siihen, mistä kaikesta neuvotteluissa voitaisiin sopia. 

Neuvottelut koskevat kuitenkin hoitajien palkkausta ja työolojen parantamista.

– Siellä puhutaan palkkakysymyksistä ja työoloasioista. Siihen en uskalla ottaa kantaa, että millaisista määristä puhutaan palkan osalta. Yksityiskohtaista listaa ei vielä ole, koska neuvottelut eivät ole vielä alkaneet, Ranta kertoo.

Työoloihin liittyen neuvotellaan Rannan mukaan johtamiseen, perehdyttämiseen, koulutukseen ja työn ja muun elämän yhteensovittamiseen liittyvistä kysymyksistä. 

Miljoonien kustannukset hoidon viivästymisestä

Rannan mukaan sairaanhoitopiiri haluaa sopimuksen siitä, että työtaistelutoimenpiteitä eli ylityö- tai vuoronvaihtokieltoja tai joukkoirtisanoutumisia ei kohdennettaisi sairaanhoitopiiriin.

– Koronan aiheuttaman poikkeustilan ja nyt päällä olevien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen vuoksi hoitojonot pitenevät, emmekä saa kaikkia leikkaussaleja tai osastopaikkoja auki. Olemme arvioineet, että meillä syntyy tänä vuonna miljoonien kustannuksia siitä, että emme pysty hoitamaan kaikkia potilaita.

– Toki siitäkin syntyy lisää kustannuksia, jos maksamme lisää palkkaa. Yritämme optimoida niin, että voisimme minimoida hoidon viivästymisen ja palkan aiheuttamat kustannukset, Ranta sanoo.

Hoitajärjestöt valmiita neuvottelemaan

Myös hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat valmiita neuvottelemaan. Superin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan paikallinen sopimus olisi yksi mahdollinen vaihtoehto.

– Katsotaan nyt, mitä sieltä tulee. Tämä kuvastaa sitä, että työnantajat ovat tietoisia siitä, kuinka kova hoitajapula on. Myös maan hallituksen pitäisi tajuta, että tälle täytyy jotain tehdä. Meillä ei kohta ole hoitajia.

Kunta-alan neuvotteluissa työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT tyrmää Kanta-Hämeen aikeet.

– Työriidan ollessa käynnissä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ei hyväksy menettelyä ja painottaa kansallisten sopimusten sitovuutta, tiedotteessa todetaan.

KT:n valtuuskunnan työvaliokunta käsitteli asiaa kokouksessaan tänään ja tuomitsi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toiminnan.

– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ei pidä työriidan aikana tehdä paikallisia sopimuksia eikä suostua Sote ry:n kohtuuttomiin vaatimuksiin, painottaa valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Rannan mukaan tavoitteena on, että neuvottelut käytäisiin ennen juhannusta. Sopimus ulottuisi tämän vuoden loppuun saakka.

– Onhan tämä hyvinkin poikkeuksellista, ja epäilemättä haastaa neuvottelujärjestelmää, Ranta toteaa.

Katso video: Tehy ja Super tyrmäsivät viime viikolla kunta-alan sovintoehdotukset:

"Luokattoman huono"– Näin hoitajajärjestöt perustelevat sovintoesityksen hylkäämistä 15:34


Lue myös:

    Uusimmat