Päivystyksen jonot kasvavat: Mitä jos palkkasopua ei saavuteta? "Meiltä loppuvat hoitajat kesken"

8:00
Millariikka Rytkönen latasi Uutisaamussa suorat sanat väitteistä, ettei palkankorotuksiin olisi rahaa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vieraili tänään Uutisaamussa keskustelemassa hoitajapulasta ja päivystysten ruuhkautumisesta. Tehy vaatii sairaanhoitajille lisää palkkaa ja parempia työoloja. Rytkönen sanoo sen olevan avaintekijä hoitajapulan ratkaisemisessa.

Muiden kunta-alojen palkankorotukset on neuvoteltu. Tehy vaatii, että sairaanhoitajien pitää saada muita suuremmat korotukset. Rytkösellä on hyvin selkeä vastaus siihen, mitä tapahtuu, mikäli hoitajien vaatimuksiin ei suostuta, eikä kumpikaan osapuoli ole valmis tulemaan vastaan.

– No sitten meiltä varmaan loppuvat hoitajat kesken. Hoitajat ovat ihan selkeästi ilmoittaneet ehtonsa. Nyt on työnantajien ja päättäjien käsissä, halutaanko tämä asia ratkaista vai ei.

Liitto on uhannut työtaistelussa muun muassa hoitajien joukkoirtisanoutumisilla, mikäli vaatimuksiin ei suostuta. Rytkönen vakuuttaa, että kaikki työtaistelukeinot ovat työkalupakissa ja käyttövalmiina. Rytkönen ei paljasta, milloin uhatut joukkoirtisanoutumiset mahdollisesti alkaisivat.  

Neuvottelut osapuolten välillä ovat käynnistyneet edellisviikolla uudelleen, mutta niiden sujumista Rytkönen ei suostu kommentoimaan.

Hoitajien palkkauksen lisäksi Rytkönen kuvailee, että lähiesihenkilöitä on nykyisin liian vähän. Rytkösen mukaan yhdellä lähiesihenkilöllä ei ole resursseja paneutua arjen hoitamiseen alaistensa kanssa.

– Johtajista on säästetty. Osastoja on yhdistelty ja ne on laitettu saman pomon alaisuuteen.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Työtaistelun keskiössä on koko ajan ollut palkankorotuskysymys. Päättäjät ja työnantajat ovat ilmoittaneet kerta toisensa jälkeen, ettei vaadittuihin palkankorotuksiin yksinkertaisesti ole varaa. Rytkönen ei allekirjoita tätä näkemystä lainkaan.

– Meidän ala on säästetty hengiltä. Meidän ala on henkitoreissaan, koska päättäjät eivät ohjaa meille rahaa. Tälläkin hetkellä rahaa käytetään esimerkiksi korotettuihin hälytysrahoihin, ylityökorvauksiin ja rekryfirmoihin. Rahaa on, mutta sitä ei haluta kohdentaa hoitajapulan ratkaisemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja