"Hoitajien palkkakiista tasa-arvokysymys"

Tasa-arvovaltuutetun mukaan kyseessä on ainutlaatuinen tilanne Suomen työmarkkinoilla. Tehyn puheenjohtaja muistuttaa, että ketään liiton jäsentä ei pakoteta mukaan työtaistelutoimiin.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen pitää hoitajien palkkakiistaa tasa-arvokysymyksenä.

- Se on hyvin pitkälle tasa-arvokysymys. Naisvaltainen ala, jolle vaaditaan hyvin syvällinen, pitkällinen ja monipuolinen koulutus ja jonka tehtävät ovat vaativia. Ja kuitenkin palkkataso laahaa selkeästi jäljessä, Mäkinen totesi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Mäkisen mielestä hallitusohjelman kirjaus on vahvasti kiistan taustalla.

- Koko eduskuntavaalikampanjan ajan tasa-arvokysymykset nousivat esiin. Puhuttiin poikkeuksellisen paljon naisalojen palkkojen jälkeenjääneisyydestä. Samalla syntyi aika vankka tuki sille ajatukselle, että asialle täytyy tehdä jotakin.

Tehyn palkkavaatimuksia ja joukkoirtisanoutumisuhkaa Mäkinen pitää poikkeuksellisina.

- Voi sanoa, että valitut keinot ovat poikkeuksellisia suomalaisessa työelämässä. En omassa työhistoriassani muista vastaavia keinoja käytetyn.

Ovatko Tehyn vaatimukset kohtuullisia?

Tehy: Ketään ei pakoteta

Kuntasektori muistutti eilen, että jos Tehyn vaatimat korotukset tehtäisiin, monet kunnat joutuisivat irtisanomaan ihmisiä ja panemaan jopa lapun luukulle.

Huomenta Suomen haastattelema Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola pitää ajatusta kummallisena.

- Kansalaiset kuitenkin haluavat, että heitä hoitaa ammattitaitoinen henkilökunta. Ja nyt kun tämä ammattitaitoinen henkilökunta vaatii oikeutettuja palkankorotuksia, niin raha loppuu tästä maasta. Kuitenkin kaikki tietävät, että Suomen taloudellinen tilanne on parempi kuin pitkään aikaan.

Laitinen-Pesola uskoo, että hoitajien tilanne on turvattu, vaikka joukkoirtisanoutumisiin jouduttaisiinkin.

- Uhkaillaan, että nämä ihmiset eivät pääsisi samoihin työpaikkoihin takaisin. Työpaikoissa vaaditaan yleensä pitkä perehdytys muun osaamisen lisäksi, joten kyllä uskon, että fiksut työnantajat mielihyvin ottavat kaikki ne takaisin, jotka tulevat.

Laitinen-Pesolan mukaan Tehy järjestönä ei pakota ketään jäsenistään mukaan työtaistelutoimiin.

- Jokainen tehyläinen miettii henkilökohtaisesti, mitä tekee. Mutta uskon myös, että tämä perustuu joukkovoimaan ja suureen uhkaan. Jollakin tavalla meidänkin täytyy päästä neuvottelemaan näistä asioista.

- Tämä vaatii jäseniltämme valtavaa sitoutumista. Ei valtuusto tee lonkalta näin vakavaa päätöstä. Kyllä järjestö päätöksillään vastaa siitä, että yksittäiselle jäsenelle ei koidu haittaa, Laitinen-Pesola vakuutti.

(MTV3/ Katja Nuorvala)

Lue myös:

    Uusimmat