Hoitajat: Mielenterveyspotilaita ei hoideta, vaan säilötään laitoksissa

Rahan puute nakertaa mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoitoa. Hoitajia on liian vähän, kotihoitoa ei ole saatavilla eikä kuntouttamiselle anneta tarpeeksi aikaa. Hoitajien mukaan potilaita jopa säilötään laitoksissa ilman varsinaista hoitoa, ilmenee ammattiliitto SuPerin selvityksestä. 

– Meillä ei ole varaa palkata riittävästi työntekijöitä, jotta voisimme hoitaa potilaita tarpeeksi hyvin. Perushoito on erittäin hyvää, mutta kellään ei riitä aikaa käydä syvällisiä keskusteluja potilaiden kanssa heidän päihdeongelmiensa syistä, sanoo vieroitushoidossa hoitajana työskentelevä Mikaela Purtilo

Hoitajapulaa pahentaa sekin, että hoitajilla teetätetään myös muita töitä. Aiemmin pienellä klinikalla työskennellyt Purtilo on myös joutunut muihin tehtäviin.  

–Kyllä se tuntui turhauttavalta. Jossain vaiheessa tuntui, että olin koko ajan petaamassa sänkyjä enkä hoitotyössä. 

Raha ei riitä myöskään hoitajien täydennyskoulutukseen. Julkisella puolella työskentelevä Purtilo on yhä useammin tekemisissä vanhusten ja moniongelmaisten potilaiden kanssa ja kaipaisi lisäkoulutusta. 

Selvityksestä ilmeni, että vain alle viidennes hoitopaikoista on täysin väkivallattomia. 

–Meillä se on enemmän sanallista, satunnaista huorittelua. Vain kerran olen pelännyt tosissaan, kun päihtynyt potilas yritti tulla liikennemerkin kanssa läpi klinikan ovesta, Purtilo kertoo. 

SuPerin selvitykseen vastasi lähes 700 lähi- ja perushoitajaa. 

Tarpeeksi apua ei ole tarjolla

Ammattilaisten huoli näkyy myös mielenterveysbarometrissa. Psykiatreista ja psykologeista yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että avun tarvitsijat eivät saa riittävästi mielenterveyspalveluita.

Erityisen huolissaan ammattilaiset ovat nuorten ja lasten tilanteesta. 

– Lapsi ei voi odottaa hädässään montaa vuotta, vaan tämän kehityksessä pitää olla jatkuvasti tukena, sanoo viestintä- ja hallintoasiantuntija Inkeri Aalto Mielenterveyden keskusliitosta. 

Psykiatrian sairaalahoitopaikat ovat vähentyneet kahdessakymmenessä vuodessa lähes puoleen. Noin 7000 sairaalapaikasta on jäljellä enää alle 4000.

Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että laitospaikkojen vähentämistä ei korvata avohoidolla, kuten on luvattu.

– Sitten meillä on taas tuolla kadulla tuota enenevässä määrin jotakuinkin lähes heitteille jätettyjä ihmisiä, sairaita ihmisiä jotka eivät saa tarvitsemaansa hoitoa, toteaa Mielenterveyden keskusliiton lakimies Merja Karinen MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat