Hoitajat aloittivat laajan ylityökiellon – päivystyksissä luvassa jonoja, leikkauksia saatetaan siirtää

Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä HUS:ssa hoitajaliittojen Tehyn, SuPerin ja Suomen Terveydenhoitajaliiton ylityö- ja vuoronvaihtokielto näkyy ensimmäisenä muun muassa päivystyksessä jonoina. Myös kiireettömiä leikkauksia saatetaan joutua siirtämään.

Toimillaan liitot vastustavat hallituksen kaavailemia irtisanomislainsäädännön heikennyksiä alle 20 hengen yrityksissä.

– Osaavaa leikkaussalihenkilökuntaa ei ole saatavilla nopeasti, jos tulee sairastapauksia tai muuta henkilöstöpulaa. Ja silloin me joudumme siirtämään ei kiireellisiä leikkauksia myöhempään ajankohtaan ja turvaamaan sillä lailla päivystyspotilaiden hoidon, kertoo HUS:n hallinnollinen ylilääkäri Piia Aarnisalo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) pyrkii turvaamaan kiireellisen hoidon meneillään olevan työtaistelun aikana.

– Tämä kaksi-kolme päivää varmasti pärjätään. Kohdennamme henkilökuntaa, tarvittaessa vaikka ulkopuolista henkilökuntaa turvaamaan potilasturvallisuuden, Aarnisalo sanoo.

Taatakseen potilasturvallisuuden HUS on kieltänyt työntekijöitä vaihtamasta keskenään työvuoroja työtaistelun aikana. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on nostanut asiasta kanteen työtuomioistuimeen.

– Meille on erittäin tärkeää, että pystymme esimiehinä ennakoimaan, ketä meillä on töissä ja suunnittelemaan työtehtävien jaon tilanteen vaatimalla tavalla ja siksi emme voi mahdollistaa vuorojen vaihtoja emmekä ylimääräisiä vapaita tähän kohtaan, Aarnisalo sanoo.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan työantaja ei noudata tällä hetkellä lakia. 

– Meillä on tällä hetkellä työrauha työehtosopimusneuvotteluiden osalta. Tässä tilanteessa työnantaja pyrkii painostamaan työntekijöitä laittomasti, Rytkönen sanoo. 

Ylitöitä vapaaehtoisesti 

Terveydenhoitoalalla käytetään paljon vapaaehtoisuuteen perustuvia ylitöitä.

Perjantaiyöhön saakka hoitajat tekevät suunnitellut työvuoronsa, mutta eivät suostu ylityöhön eivätkä työnantajan aloitteesta tapahtuviin vuoronvaihtoihin.

– Täytyy tässä ihmetellä sitä, että jos Suomi menee sekaisin siitä, että hoitajat tekevät normaalit ennalta suunnitellut vuorot, niin silloin siihen kannattaa päättäjien herätä laajemminkin, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rytkönen.

Tehy samoin kuin useat muut ammattijärjestöt vastustavat jyrkästi hallituksen esitystä keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Tehyn mukaan laki asettaisi kansalaiset eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, minkä kokoisen työnantajan palveluksessa he ovat. 

– Tämä on ihan meidän ay-liikkeen kivijalkaa. Tässä puolustetaan palkansaajan eli heikomman osapuolen oikeuksia. Kyllä mä lähettäisin hallitukselle viestin, että nyt kannattaa käyttää järkeä ja tahtoa, että esitys vedetään pois, Rytkönen sanoo.

Työntaja ymmärtää hoitajien näkemyksen, mutta harmittelee tilannetta erityisesti potilaiden kannalta. 

– Itse koen tämän harmilliseksi sen, että jos tästä jotain vaikutuksia tulee, niin ne tulee meille työnantajille, jotka emme ole osallisena tässä asiassa. Eikä niinkään meille, vaan potilaille, joiden hoito saattaa tämän takia viivästyä, mutta toki ymmärrän heidän (hoitajien) näkemyksen tähän asiaan, Aarnisalo sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat