Mainos

Hoitajapula pahenee edelleen

10:00

Sairaaloiden hoitajapula pahenee entisetään.

Sairaanhoitajapula sulkee osastoja ja haittaa sairaaloiden toimintaa edelliskesää enemmän.

Hoitajapulan vuoksi jo kolmannes vakinaisesta henkilöstöstä tekee ylitöitä, sillä sijaiset voivat valikoida töitään ja työaikojaan. Lääkäripula taas rasittaa eniten terveyskeskuksia, joissa työmäärän kasvu karkottaa lääkäreitä.

– Sinne ei ole perustettu lisää virkoja, mutta sen sijaan terveyskeskuslääkäreille on annettu paljon lisää viranomaistehtäviä ja työmäärä yhtä lääkäriä kohti on käynyt liian suureksi, sanoo erikoislääkäri ja pääluottamusmies Sari Juntunen Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Koko maassa sulkuja on sama määrä kuin viime vuonna, mutta ne painottuvat nyt enemmän Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle ja Pohjanmaalle.

Pari vuotta sitten noin kolmasosa suluista johtui hoitajapulasta – nyt jo lähes puolet.

Lähivuosina eläköityy runsaasti sairaanhoitajia, joten tilanne ei helpota.

Lääkäreiden osalta sairaaloissa kaivataan eniten röntgenlääkäreitä, keuhkolääkäreitä ja psykiatreja, mutta ongelman ei uskota ratkeavan koulutuksen lisäämisellä.

Hoitajapulaa paikataan yhä kasvavilla ylitöillä ja jatkuvilla joustoilla sillä sijaiset ymmärtävät arvonsa ja valikoivat työnsä.

Ongelman ratkaisulla alkaa olla kiire, sillä parinkymmenen vuoden sisällä hoitoalalta siirtyy eläkkeelle noin puolet työvoimasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.