Suomen ensimmäinen koronavirustartunta todettiin tammikuun 29. päivä Lapissa. Paljon on tapahtunut reilussa kymmenessä kuukaudessa.
Hygieniahoitaja Matias Ahlsved tuntuu muistavan sen tammikuisen päivän kovin selvästi. Hän oli vuorossa, kun tieto kiinalaisturistin tartunnasta saavutti Rovaniemen, jonne potilas oli jo tuotu hoidettavaksi.
– Itseäkin pelotti, Ahlsved muistelee tuolloisia tuntemuksiaan.
Koronavirus todettiin Saariselällä lomailleella 32-vuotiaalla kiinalaisnaisella. Hän oli flunssan oireita saatuaan ottanut yhteyttä Ivalon terveysasemaan, josta hänet päätettiin lähettää Rovaniemelle.
Testinäytteet tutkittiin Helsingissä, jossa Suomen ensimmäinen koronatapaus vahvistettiin.
Huolestuneita puheluita
Ahlsvedille koronatapaus tarkoitti konsultaatiota, eli suomeksi sanottuna hoitohenkilökunnan ja huolestuneiden ihmisten puheluita. Haluttiin toimintaohjeita ja vastaus kysymykseen, olenko minä vaarassa sairastua.
– Ulkomailta asti soiteltiin, että on oltu Saariselällä, että ovatko he vaarassa, Ahlsved kertoo.
Ahlsved kävi itsekin haastattelemassa kiinalaisnaista hänen liikkumisistaan. Lopullista selvyyttä naisen liikkeisiin saatiin kiinaa puhuneen henkilön avustuksella.
Koronaepäily herätti
Koronatartunta ei tullut aivan puskista. Varautumista oli kohentanut koronaepäily Ivalossa noin viikkoa aiemmin. Wuhanilaispariskunnan oireiden takana ei kuitenkaan ollut koronavirus.
Ahlsvedin mukaan pelkästään tartuntaepäily venytti työpäiviä.
– Siitä on paljon opittu ja menty eteenpäin. Oli kyllä iso härdelli silloin, Ahslved toteaa lähes 11 kuukautta myöhemmin.
Väysymystä osastoilla
Infektiontorjuntayksikössä työskentelevä Ahlsved on ollut koronan eturintamassa koko vuoden. Enää häntä ei pelota, mutta muita hoitajia kyllä. Ahlsved joutuu jatkuvasti vastailemaan kysymyksiin viruksesta, mikä uuvuttaa.
Hoitaja ei olisi koskaan voinut kuvitella, millainen vuodesta 2020 tulee.
– Koko vuosi on ollut hullua ja sekavaa aikaa.
Väysymys on näkynyt hoitajien keskuudessa. Moni entinen työkaveri on hakeutunut muille osastoille.
Arvostus vähissä
Hoitajien saama arvostus ei Ahlsvedin mukaan ole ollut riittävää. Pitkää päivää on painettu ja paljon on joustettu.
Viime aikoina on vieläpä väläytelty valmiuslain ottamista käyttöön uudelleen. Valmiuslain nojalla hoitohenkilökuntaa voidaan määrätä töihin vapailtakin, ja myös alaa vaihtaneet voidaan kutsua töihin.
– Joulu on tulossa, ja ihmiset haluaisivat olla perheittensä kanssa. Kyllä se raskaaksi käy.