Lappiin odotetaan 35 000 suomalaisturistia – suurin osa pahemmilta korona-alueilta: "Riskit ovat olemassa, tauti voi lisääntyä"

Lapin sairaanhoitopiiri on suositellut, että Lappiin matkustettaisiin vain aivan välttämättömimmissä tilanteissa. Lappi on tunnetusti suosittu kohde joulun ja uudenvuoden aikaan. 

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas on edelleen samoilla linjoilla. 

– Erityisesti muualla maassa tilanne on aika hankala. Tauti on leviämisvaiheessa taik kiihtymisvaiheessa ja rajujakin rajoittamiskäytäntöjä on jouduttu tekemään. Ilman muuta tässäkin vaiheessa tulisi harkita sitä, että onko matkustaminen ylipäätänsä missään päin Suomea tarpeellista.

– Jos on, silloin pitäisi noudattaa hyvin tiukasti turvallisuusohjeita. 

Turvallisuusohjeet muistiin

Koronatilanteesta huolimatta Lappiin odotetaan noin 35 000 suomalaisturistia. Suurta osaa odotetaan Etelä-Suomesta, jossa tauti on leviämisvaiheessa. 

Lapin tilanne on ollut koko pandemian aikaan kohtalaisen hyvä. Broaksen mukaan turistien saapumisessa Lappiin on riskinsä.

– Tauti voi lisääntyä. Tällöin on hyvin tärkeää, että jos tullaan lomalle, noudatetaan turvallisuusohjeita. 

Broaksen mukaan riskejä voidaan minimoida paljonkin, jos noudatetaan turvavälejä ja käytetään kasvomaskeja. Riskit ovat toki pienemmät, jos aikaa vietetään omalla mökillä ja ulkoillen. 

Broaksen mukaan maskin käytössä on vielä petrattavaa. 

Yhteistyötä tehty

Turismi on Lapille tärkeää ja siksi vieraisiin on varauduttu.

– Olemme tehneet alueella valtavan paljon yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, eli hotelli- ja ravitsemusalan kanssa ja turvallisuusohjeita on rakennettu.

Testaaminenkin on tarkoitus saada mahdolliseksi hiihtokeskustasolla. Käytössä on myös pikatestejä.

Koko Lapissa vierailun ajan tulee siis huolehtia hygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskin käytöstä.

Ja etenkin siitä tärkeimmästä: sairaana tulee pysyä kotona. 

Lue myös:

    Uusimmat